Invatamant

Cele patru universități timișorene, incluse în clasamentul universitar Webimetrics

Potrivit celei mai recente ierarhizări realizate de Webometrics (ianuarie 2022), Universitatea de Vest Timișoara se plasează pe locul 5 dintr-un total de 98 de instituţii de învăţământ superior ierarhizate din România, ocupând în același timp poziția 526 la nivel european, respectiv poziția 1334 la nivel mondial. De asemenea, Universitatea Politehnica apare pe locul 10 la nivel național, Universitatea de Medicină și Farmacie pe 21, iar Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Banatul pe 34.

Ranking-ul Webometrics are la bază date de tip „open sources” de încredere şi se bazează pe următorii 3 indicatori: Vizibilitate (50%) – include numărul de rețele externe care sunt conectate către paginile web ale instituției; Transparență (10%) – include numărul de citări ale autorilor de top utilizând informaţiile din profilurile instituționale Google Scholar Citations; Excelență (40%) – informațiile sunt colectate din Scopus (Scimago) şi reprezintă cele mai citate lucrări (primele 10%) din domeniile de referinţă pentru ultimii 5 ani anteriori evaluării.

Ranking-ul Webometrics este publicat de două ori pe an – datele sunt colectate în primele săptămâni din ianuarie şi iulie, pentru a fi publice la sfârșitul acestor luni – şi acoperă mai mult de 31.000 instituții de învățământ superior la nivel mondial. Ranking-ul are ca scop motivarea instituţiilor şi cercetătorilor pentru a avea o prezenţă web care să reflecte cu precizie activitățile lor.

Constituit în 2004 de către Cybermetrics Lab (Spanish National Research Council, CSIC) din Spania, Webometrics este un sistem de clasificare pentru universităţile din întreaga lume, fiind bazat pe indicatori care iau în calcul atât volumul conținutului web (numărul de pagini web şi fişiere), cât şi vizibilitatea şi impactul acestor publicaţii web în funcție de numărul de interlink-uri externe (citări ale site-ului).

În clasamentul care cuprinde universitățile românești Babeș-Bolyai din Cluj e pe primul loc, urmată de Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea Politehnica București.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

4 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

9 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago