Administratie

Întâlnire tehnică România – Serbia. Drumul nou dintre Timișoara și Moravița, transformat din drum expres în profil de autostradă

Timișoara – Moravița va deveni sigur autostradă, a anunțat astăzi, la Timișoara, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Afirmația vine după ce două comisii, reprezentând ministerele de specialitate din România și Serbia, s-au întâlnit la Timișoara, pentru a discuta o serie de detalii legate de proiectul autostrăzii spre Belgrad. Concluzia: în aprilie se va semna la Belgrad un acord la nivel de miniștri, care va stabili ”pe hârtie” că drumul va fi la profil de autostradă.

Majoritatea detaliilor au fost deja stabilite, mai urmează ”finețurile”, a spus Grindeanu.

”La Moravița, azi a fost o întâlnire a grupului de lucru româno – sârb. Delegația română a fost condusă de secretarul de stat Adrian Foghiș, au fost reprezentanți de la CNAIR, Ministerul Transporturilor, DRDP Timișoara. După discuții vă pot spune că mai există câteva puncte ce trebuie depășite ca proiectul să intre pe făgaș și să facem licitația pentru execuție, ca proiectul să intre în etapele următoare. S-au depășit punctele cu semnul întrebării. În următoarele două săptămâni urmează să se finalizeze acordul bilateral, cu ocazia unei vizite, în aprilie, la Belgrad, sper să semnez acordul”, a anunțat Grindeanu.

Cea mai bună veste este că profilul drumului care va lega Timișoara de Belgrad va fi unul de autostradă, nu de drum expres (cel mult) așa cum era prevăzut inițial. Iar aceasta se va stabili clar în acordul menționat.

”Trec de problema traseului care trecea prin casele oamenilor, dar să știți că profilul era de drum expres până la Voiteg, de la Voiteg la Moravița era efectiv la profil de o bandă pe sens. Acest tronson Timișoara – Moravița e prins în master planul aprobat de Comisia Europeană. Așa au avut grijă de proiectele din Timiș unii, asta am găsit când am venit la minister. Prima fază a fost schimbarea la profil de drum expres, acum așa funcționează proiectul, la două benzi, fără bandă de urgență. Odată cu semnarea acordului, mai sunt chestiuni puține de stabilit, sunt sigur că profilul va fi de autostradă. Cei care au făcut studiile acum un an, când au calculat coeficientul de trafic, au luat în calcul doar partea română, trebuie un coeficient mai mare. Inclusiv acest ultim punct sunt 100% convins e înlăturat, va fi autostradă. Din acest motiv e important acordul respectiv”, a mai subliniat Grindeanu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

6 minute ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

11 minute ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

31 de minute ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

41 de minute ago

Tech Talks by UPT – „AI for Humanity” a ajuns la final. Un eveniment de excepţie cu un succes răsunător

Unul din cele mai aşteptate şi memorabile evenimente organizate sub tutela UPT a ajuns la…

59 de minute ago