Economia Regiunii Vest duduie, PIB crește, iar puterea de cumpărare are un plus de șase procente. O spune deputatul liberal Marilen Pirtea, după ce a analizat datele făcute publice de curând de Eurostat.
„Eurostat a dat ieri publicității datele statistice anuale asupra dinamicii PIB-ului pe locuitor din cele 242 de regiuni NUTS2 ale Europei. Conform Eurostat, regiunea București-Ilfov este cea mai dezvoltată din România, cu un PIB pe cap de locuitor situat la o valoare de 164% față de media europeană, în creștere cu 8,82% față de anul anterior – o rată de trei ori mai mare față de media pe țară a creșterii PIB-ului pe locuitor. După București, Regiunea de Vest are a doua creștere semnificativă a PIB- ului pe locuitor, exprimat în termeni de standarde ale puterii de cumpărare (SPC), cu un plus de 6,44% față de anul anterior, înregistrând o valoare situată la 74% din media europeană a PIB-ului pe locuitor”, anunță Pirtea.
Zona de vest, mai ales Timișul și Aradul, au beneficiat de avantajele situării la graniță, afirmă liberalul.
„Este evident că în Regiunea de Vest, dominată de axa economică Timișoara-Arad, generarea plus-valorii și ritmul dezvoltării sunt avansate. Avantajele geo-economice și strategice ale Banatului, care beneficiază din plin de situarea avantajoasă la o intersecție de rute, dar și de multiculturalismul central european specific comunităților de aici, a făcut posibilă detașarea Vestului în postura de „Occident” al României, atractiv pentru investitori, în permanentă creștere a vitezei de dezvoltare”, completează deputatul.
Bugetul Timișoare s-a dublat în ultimii zece ani. Aici, valoarea PIB este la 74% din media europeană.
„Timișoara, ca ecosistem și comunitate, a evoluat și a progresat în ultimii zece de ani. Să nu uităm că bugetul public al Timișoarei era situat la jumătate din bugetul de astăzi, acum zece ani. Faptul că am ajuns la un PIB mediu pe locuitor al Regiunii de Vest cuantificat la 74% din media europeană, cu o creștere substanțială an de an, se datorează mai ales creșterii din zonele metropolitane ale Timișoarei și Aradului, zone urbane în care acest indicator este superior mediei europene”, mai arată liberalul
Pirtea are și enigme, legate de situația administrativă a Timișoarei, mai precis de situația proastă a sistemului de termoficare, de datoria publică și spune că Primăria Timișoara dă dovadă de incapacitate administrativă.
„Cu o astfel de forță de tracțiune economică, dovedită din plin de comunitatea Timișoarei, devine cu atât mai surprinzător paradoxul în care se află capital Banatului. Aici se dovedește că economia generează bunăstare, iar educația universitară și cercetarea academică generează cunoaștere și progres, valori esențiale pentru ca întreaga regiune să își potențeze dezvoltarea. În acest context favorabil, situația critică a Timișoarei, cu rețeaua publică de furnizare a termiei în colaps, cu prea multe avarii și cu datorii publice apropiate de niveluri catastrofice, afectează profund calitatea vieții, de la elevi până la seniori. Incapacitatea administrativă din Primăria Timișoara devine un factor profund negativ pentru comunitate, ceea ce îndreptățește toate îngrijorările exprimate despre nivelul redus de profesionalizare, care explică incapacitatea decizională a executivului timișorean”, conchide Pirtea.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…