Primăria Timişoara

Primarul Fritz vrea încălzire geotermală și cogenerare, cu energie electrică. Deocamdată autorizează Colterm pentru ars biomasă

Dominic Fritz are visuri mari pentru transformarea modului în care Timișoara se încălzește peste iarnă. El se gândește chiar și la apa termală, dar, cel puțin deocamdată, cere aprobare ca la Colterm să se ardă biomasă.

Societatea Colterm este în proces de obținere a aprobării pentru arderea de biomasă, spune primarul Timișoarei, soluție ”forțată” de prețurile din domeniul gazului. Nu știm dacă biomasa va fi formată din cioclozi de porumb, dar, Fritz are ținte și mai mari, el spune că se discută cu mai multe firme pentru utilizarea energiei geotermale, adică a apei termale, de care zona ar dispune în proporție bună. Un alt pas ar fi cogenerarea, producerea de energie electrică prin turbine noi și moderne, a mai spus acesta, în cadrul unei emisiuni la West City Radio.

Felul în care producem căldura trebuie să schimbăm nu mai putem să mergem pe cărbune, dar nici doar pe gaz. Trebuie să ne uităm la biomasă, Colterm în aceste zile își scoate autorizația să poată arde biomasă, suntem în discuții cu mai multe firme pe partea de geotermie pentru că Timișoara are totuși acces la apă termală încălzită, nu la temperaturi neapărat grozave, dar totuși la temperaturi care ar putea să ajute. Și, în plus, o centrală modernă nu este o centrală care produce doar căldură, ci care produce în primul rând energie. Și dacă avem turbine de cogenerare atunci putem, cumva, să facem și bani: cumpărăm gaz ca să producem căldură, dar, în același timp, vindem energie și o bună parte din costuri le câștigăm”, a spus Fritz, conform sursei citate.

El subliniază că aceste transformări vor lua mult timp, va dura ani buni de zile până vor fi implementate.

Problema este că toate aceste investiții durează ani de zile. Vorbesc cu alți primari, din Oradea, din Suceava, din Buzău, primari PSD, PNL, adică nu este vorba despre culoare politică, toți îmi spun că au început în 2013, Oradea a trecut pe gaz în 2013, Buzău e pe biomasă din 2014, Suceava din 2015. toți în spun, domn primar o să dureze cel puțin un mandat, cam cinci ani până o să vedeți rezultate. Noi la prețurile actuale nu o să rezistăm încă un sezon, nu rezistăm nici sezonul acesta fără ajutor”, mai spune Fritz.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 7 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 07.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

12 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

12 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

19 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

19 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

19 ore ago