Consiliul Judeţean Timiş

Reabilitarea conacului Mocioni de la Foeni, lansată oficial. Va costa 17 milioane de lei

Urmașul unui fost baron român, fiul adoptat al ultimului descendent masculin al familiei Mocioni, va fi ambasadorul proiectului de reabilitare a conacului din Foeni, proiect realizat cu fonduri norvegiene și din Liechtenstein, respectiv Islanda. Proiectul a fost lansat și oficial, va costa 17 milioane de lei.

Consiliul Județean Timiș este promotorul proiectului „Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni, Județul Timiș”, în parteneriat cu Institutul Intercultural Timișoara și North Consulting ehf. din Islanda. Organizațiile partenere vor implementa activitățile din  planul de revitalizare al monumentului istoric, care vor fi organizate în paralel cu lucrările de restaurare.

Baronul Michael de Styrcea, care a acceptat rolul de ambasador al proiectului, a participat de asemenea la conferință, pentru a-și afirma sprijinul pentru implementarea acestuia. Michael de Styrcea este nepotul de frate al lui Ioan I. Mocioni-Stârcea, fiul adoptiv al ultimului descendent pe linie masculină al familiei Mocioni, Antoniu Mocioni de Foen. Baronul a prezentat contextul istoric prin care familia Stârcea a ajuns să fie înrudită cu familia Mocioni, după ce Antoniu Mocioni, neavând urmași,  l-a adoptat pe Ioan I. Mocioni-Stârcea, fiul bunului său prieten, Ioan Victor, baron de Stârcea. Michael de Styrcea a relatat despre proiectul de succes al renovării Conacului Stârcea din Văleni, distins cu premiul I la ediția a XIII-a a Bienalei Naționale de Arhitectură.  De asemenea, acesta a adus în discuție necesitatea restaurării Mausoleului din Foeni al familiei Mocioni, printr-un proiect complementar celui de reabilitare și revitalizare a conacului.

„Lucrurile au început să intre pe un făgaș normal de desfășurare, după întârzierile întâmpinate anterior. O bună comunicare cu antreprenorul, precum și o supraveghere îndeaproape a evoluției lucrărilor din partea personalului tehnic din cadrul Consiliului Județean, ne vor permite ca, la final, să avem parte de unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din țară, ce va polariza dezvoltarea zonei pe mai multe sectoare. Proiectul, în totalitatea sa, este unul mult mai complex, reabilitarea monumentului fiind doar una dintre componente. Este însă o etapă provocatoare și laborioasă. Conacul Mocioni va deveni un centru pentru activități culturale, educaționale și artistice. Vom desfășura aici acțiuni intersectoriale, culturale, educaționale, patrimoniale, turistice sau artistice. Obiectivul proiectului trece cu mult de miza reabilitării fizice a conacului. Țintim o revigorare  economică, socială și culturală a zonei, prin atragerea de turiști, având în vedere valoarea națională și universală a Conacului Mocioni din Foeni. Vor putea fi desfășurate numeroase acțiuni menite să atragă atenția asupra oportunităților create de reabilitarea conacului, precum constituirea grupului de acțiune și sprijin Prietenii Conacului Mocioni, campanii de sensibilizare și informare, frustuck bănățean, vizite de studiu, rezidență de artă stradală și amenajare peisagistică, baluri caritabile etc.”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Proiectul, situat inițial pe lista de rezervă a apelului Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice – Programul RO-CULTURA, a fost selectat pentru finanțare în urma suplimentării fondurilor alocate acestui program de către Statele Donatoare, Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Astfel, în data de 25.05.2021, a fost semnat contractul de finanțare, cu o durată de 36 luni (mai 2021 – aprilie 2024), în valoare totală de 16.969.459,77 lei (3.447.185,44 euro), din care valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este de  9.521.000,02 lei (1.934.101,21 euro).

Obiectivul proiectului îl constituie dezvoltarea economică, socială și culturală a județului Timiș prin punerea în valoare a Conacului Mocioni din Foeni, monument istoric de valoare națională și universală.

Obiectivele specifice constau în: 1. creșterea atractivității turistice-culturale a zonei prin reabilitarea și refuncționalizarea monumentului istoric – Conacul Mocioni din comuna Foeni, județul Timiș, pe parcursul a 36 de luni și 2. dezvoltarea unei oferte culturale atractive și unice în județul Timiș prin punerea în valoare a unui monument istoric situat într-un mediu rural marginalizat, pe parcursul a 36 de luni.

Consiliul Județean Timiș, în calitate de promotor de proiect, a semnat, în data de 17.12.2021, contractul pentru lucrările de proiectare și execuție cu asocierea T.T.&CO SOLARIA GRUP SRL – EURAS SRL – GRAPHIC SPACE SRL. Durata serviciilor de proiectare este de 6 luni, iar lucrările de execuție se vor realiza în 22 de luni, astfel că monumentul istoric din Foeni va fi complet restaurat până la sfârșitul lunii aprilie 2024.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, cereunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Voluntarii Primăriei Timișoara au numărat peste 600 de câini în aproape 2500 de gospodării

Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…

18 ore ago

Piața Libertății primește copaci maturi, de până la cinci metri, în alveolele realizate în pavaj/FOTO

Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…

18 ore ago

Tragedie la Recaș! Biciclist acroșat mortal de un microbuz

Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…

19 ore ago

Douăzeci de milioane de euro, bani pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Pe listă ar putea fi clădirea Operei din Timișoara

Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…

19 ore ago

Societatea de Drumuri Municipale a Primăriei Timișoara vrea o stație de betoane nouă

SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…

20 de ore ago

Colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 0 Ghizela – o campanile trimestrială organizată de RETIM și ADID Timiș

RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…

20 de ore ago