Miercuri dimineaţa, România iese din starea de alertă, după doi de la instaurarea acesteia. Acest lucru înseamnă că nicio restricție anti-COVID nu mai este valabilă, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă. Astfel, masca de protecție nu mai e obligatorie în niciun loc, nu vor exista restricţii de orar în localuri, accesul în centre comerciale va fi permis fără certificat verde, iar formularul PLF nu va mai fi necesar la intrarea în țară.
De miercuri, 9 martie, toate restricţiile impuse de epidemia de Covid-19 vor fi ridicate, odată cu ieşirea României din starea de alertă. Restricţiile vor fi înlocuite însă de unele recomandări, a spus ministrul Sănătăţii, Aleandru Rafila, în cadrul unei conferinţe de presă
“Odată cu expirarea stării de alertă, se va ajunge în situația în care restricțiile vor fi ridicate și voi face referire la ele, dar și la recomandările noastre, profesionale, legate de modul cum înțelegem sănătatea publică, încât impactul ridicării măsurilor să nu se soldeze cu o creștere a numărului de cazuri COVID sau a deceselor Măsurile de protecție sau de restricție la care se renunță: utilizarea măștii în spațiile exterioare și în spațiile interioare nu va mai fi obligatorie, dar va fi necesară și o să revin asupra acestui lucru. Nu vor exista limite privind accesul în diverse spații publice, precum spații comerciale, instituții de alimentație publică, instituții publice, nu vor mai exista limite în privința orarului. Acel certificat PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat și, de asemenea, la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID. Recomandăm cetățenilor, apropo de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a țărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru, să consulte condițiile de călătorie”, a declarat Rafila.
El a prezentat mai multe măsuri pe care le recomandă, fără însă ca acestea să fie obligatorii.
“Continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, de exemplu în piețe sau în spații extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, în grădinițe, școli și universități. Evitarea spațiilor aglomerate, indiferent că sunt închise sau deschise, rămâne o recomandare care ar trebui luată în considerare de către cetățeni. Spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic. Testarea și, în cazul unui test pozitiv, prezentarea la un centru de evaluare sau chiar la unitatea de primiri-urgențe în cazul unei simptomatologii accentuate”, a mai spus Rafila.
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…