Social

Universitățile din Timișoara sunt luate prin surprindere de decizia reluării activității în sistem normal și cer derularea în etape a procesului

Educația universitară reia, în următoarele zile, activitatea în sistem normal, cu prezență fizică la cursuri sau în căminele studențești, cel puțin teoretic, după ce starea de alertă nu se mai prelungește. Principalele instituții de învățământ superior din Timișoara, în ciuda lansării de păreri pro această decizie, cer informații de la Ministerul Educației despre cum să deruleze procedurile de revenire la normal.

Chiar dacă cele patru universități timișorene sunt reunite în cadrul unei alianțe, aceasta pare să apară în prim plan doar atunci când e vorba despre ceva pozitiv sau… o deplasare în Dubai. Deși se știa de mai mult timp că nu se va mai prelungi starea de alertă, reluarea în următoarele zile a activității educaționale normale, cu prezență fizică, nu a reușit să aducă o poziție comună a mediului universitar pe această temă, exprimată prin această asociație. Totuși, cele două cele mai mari universități din oraș au exprimat marți păreri legate de situația nou apărută. Interesant, acestea chiar coincid.

Universitatea de Vest cere lămuriri la București

Decizia de neprelungire a stării de alertă, anunțată de autorități în cursul zilei de luni, presupune un amplu proces de restructurare a modalității de organizare a activităților didactice din învățământul universitar, care, în ultimii doi ani, au fost desfășurate în marea lor majoritate în sistem de comunicare online ori, după caz, în format hibrid.

Consecințele unei potențiale reluări imediate, începând de miercuri, a tuturor activităților universitare în format clasic pot fi deosebit de ample: menținerea măsurilor de prevenție epidemiologică în amfiteatre și laboratoare, redeschiderea spațiilor de cazare din căminele universitare la capacitate maximă și revenirea imediată a studenților în cămine, sau relocarea de pe o zi pe alta din localitățile de reședință în locuințe închiriate de urgență de studenții care nu beneficiază de cazare în căminele studențești.

”Comunitatea academică a UVT solicită Ministerului Educației, în aceste circumstanțe, să își exprime o poziție oficială cât mai flexibilă în legătură cu maniera optimă pentru reluarea procesului educațional universitar în format integral fizic, după încetarea stării de alertă din pandemie, permițând o etapizare firească, prin care să fie evitate situațiile critice ori termenele imposibil de respectat. Solicităm Ministerului Educației să evalueze oportunitatea de a respecta principiul autonomiei deciziilor universitare și în privința planului specific de reluare a activităților didactice în format fizic, pentru fiecare universitate în parte, astfel încât să nu existe niciun motiv de bulversare a desfășurării activităților din semestrul al doilea al acestui an universitar, care sunt deja în curs de derulare”, anunță UVT.

Reluare în etape și la Universitatea Politehnica

Și cei de la Universitatea Politehnica Timișoara au păreri similare legate de acest proces. Conducerea Universității Politehnica Timișoara anunță că a primit cu satisfacție anunțul privind ridicarea stării de alertă impusă până acum de pandemia de Covid-19 și, în consecință, posibilitatea revenirii studenților în amfiteatre.

Ministerul Educației a emis o Notă conform căreia, începând cu data de 9 martie 2022, instituțiile de învățământ superior pot reveni la activități didactice cu prezență fizică. În situația în care acest fapt nu este posibil imediat, în vederea asigurării calității actului educațional, în funcție de specificul activităților desfășurate și în raport cu contextul actual (cazările studenților în căminele studențești, reconfigurarea orarelor etc), universitățile pot decide, în baza autonomiei universitare garantate de Constituția României, cu asumarea răspunderii publice, prin hotărâri ale Senatului universitar, o perioadă optimă de tranziție de la sistemul online la activități cu prezență fizică.

În contextul legislativ actual și în baza precizărilor Ministerul Educației, Consiliul de Administrație al Universității Politehnica Timișoara a transmis Senatului UPT propunerea ca, după consultarea organizațiilor studențești, să fie luată în discuție, cu celeritate, emiterea unei Hotărâri privind trecerea graduală de la sistemul hybrid actual la sistemul față în față. Până la emiterea unei hotărâri în acest sens, activitățile se vor desfășura în continuare în sistem hibrid, cu desfășurarea online doar a cursurilor, iar a laboratoarelor și activităților aplicative cu prezență fizică.

„Chiar dacă actul educațional a fost afectat în ultimii doi ani de situația epidemiologică, în special în cazul învățământului tehnic, dat fiind specificul aplicativ al acestuia, Universitatea Politehnica Timișoara a luat toate măsurile pentru compensarea neajunsurilor provocate de învățământul online. Poate că unele dintre experiențele pozitive câștigate în această perioadă le vom păstra și în continuare, dar ne bucurăm în primul rând pentru încheierea pandemiei, iar în al doilea rând pentru faptul că vom putea relua activitățile în sistem față în față. În zilele următoare vom demara discuțiile cu studenții pentru asigurarea unei reveniri în cele mai bune condiții spre învățământul cu prezență fizică, adaptată specificului fiecărei facultăți”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara

Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…

O oră ago

La Moşniţa Nouă au fost predate amplasamentele pentru ridicarea a cinci staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…

5 ore ago

Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO

Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…

5 ore ago

Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an

Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…

5 ore ago

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…

6 ore ago

Taxele și impozitele locale au creat interes în plenul Consiliului Local Timișoara

Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…

6 ore ago