Primăria Timişoara

Primarul Timișoarei cere lămuriri la Adminsitrația Fondului de Mediu. Instituției i se recomandă înscrierea la masa credală pentru plata certificatelor verzi

Posibilitatea Colterm de a cumpăra certificate verzi fiind în insolvență decurge în această stare juridică doar de la momentul demarării acesteia, spune Cristian Amza, administratorul special al societății de termoficare, iar aceasta a fost acoperită. Primăria nu a cumpărat alte certificate, nu are această obligație, dar nici baza legală să o facă, instituția și-a plătit toate datoriile și subvențiile datorate societății, a spus edilul șef, Dominic Fritz. Soluția rezolvării se caută, ne asigură cei doi oficiali.

Colterm e la zi cu plata certificatelor verzi, datorate… la zi, spune Amza. Pe data de 26 octombrie 2021 societatea a intrat în insolvență, iar de atunci și până „la zi” au fost achitate toate certificatele verzi aferente activității. În consecință, s-au achiziționat 79.306 asemenea certificate, dar pentru perioada 1 ianuarie – 25 octombrie au rămas neplătite alte 153.443 de asemenea certificate. Plata lor este tot problema Colterm, doar că procedura de insolvență nu permite ca sumele de bani primite în insolvență să fie folosite pentru plăți aferente datoriilor anterioare demarării acestei proceduri, spune Cristian Amza.

De problemă nu se poate ocupa nici primăria, precizează Dominic Fritz, care menționează că instituția nu are baza legală să cumpere asemenea certificate. Ca să se lămurească, primarul a trimis întrebări al Administrația Fondului de Mediu, special pentru a se lămuri dacă instituția are alte păreri „juridice” pe această temă. Dacă se va dori impunerea unei noi amenzi, aceasta va fi contestată în instanță, procesele vor dura oricum, deci Colterm nu va ajunge în faliment. Edilul-șef admite că a primit o cerere de la Colterm, de la administratorul special, dar acesta solicita nu plata unor certificate, ci găsirea unei soluții legale pentru aceasta.

Adresa (n.r. de la administratorul special) are ca scop să se găsească unele căi legale pentru că după știință noastră nu există varianta cum un municipiu ar putea să cumpere sau să acopere niște datorii ale unei companii înainte intrării în insolvență. Rolul administratorilor, și judiciar și special, este să facă toate diligențele posibile să-și acopere toate interpretările posibile și să facă aceste adrese. Din punctul de vedere al primăriei și din punctul de vedere al legii, nu există această posibilitate. Dacă Administrația Fondului de Mediu (AFM) are o altă interpretare, dacă aceasta consideră că ar fi trebuit Colterm să acopere și aceste datorii istorice, eu cred că vor fi alții care ar spune: dacă Colterm ar folosi banii acum să acopere obligațiile de dinainte de insolvență, vor spune de ce nu plătiți mai întâi datoriile noastre, inclusiv ANAF ar putea spune”, a declarat, vineri, Dominic Fritz, referitor la situația certificatelor.

Cristian Amza, administratorul special al Colterm, spune nu contestă necesitatea acestor certificate, dar că acum societatea nu le poate cumpăra.

„Eu nu contest că există obligația luării acestor certificate, e absurd. Nu, există obligația cumpărării acelor certificate, spun doar că eu nu le pot lua. Astăzi nu pot semna o plată pentru o perioadă anterioară. Legea insolvenței este destul de clară, iar acestea sunt creanțe bugetare anterioare intrării în procedura de insolvență. Punctul nostru de vedere este că AFM ar trebui să se înscrie cu valoarea respectivelor certificate la masa credală, ele fiind anterioare perioadei, urmând ca plata lor să se facă prin planul de reorganizare”, a sublinia și Cristian Amza.

Joi, administratorul judiciar al Colterm trimitea la primărie o adresă prin care cerea instituției să cumpere rapid certificatele vizate, pentru că dacă nu vor fi cumpărate, societatea poate intra chiar în faliment https://debanat.ro/2022/04/administratorul-judiciar-al-colterm-avertizeaza-primaria-timisoara-ar-putea-urma-falimentul-societatii-de-termoficare_366196.html

Vă reamintim că „Alfa & Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL și Insolvein SPRL” a transmis, zilele trecute, o nouă adresă Primăriei Timișoara și Consiliului Local Timișoara în care avertizează asupra faptului că termenul limită de achiziționare a certificatelor de CO2 pentru compania de termoficare Colterm SA, în insolvență, este 30 aprilie. Administratorul judiciar a transmis și alte avertismente pe această temă în ultimele luni, dar administrația Dominic Fritz a răspuns până acum mereu că nu este obligația sa legală să asigure banii pentru achiziționarea certificatelor.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

15 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

16 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

16 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

18 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

18 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

19 ore ago