Social

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce se întâmplă în fiecare zi, începând de luni

Săptămâna Mare mai este numită și Săptămâna Patimilor și reprezintă ultima săptămână din Postul Paștelui. Este săptămâna deniilor considerate mărețe și sfinte din cele mai vechi timpuri.

Luni, în prima zi din Săptămâna Mare, în biserici se citește istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos. În această zi femeile încep curățenia de Paște. Trebuie să scoată totul afară, se aerisește casa ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul. “Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”

Marți mai poartă numele și de Marțea Seacă și este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, momentul în care Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu, dar și propriile patimi, cu doar trei zile înainte de a fi judecat. În această zi credincioșii sunt îndemnați la priveghere, mai exact să fie pregătiți să îl întâmpine pe Iisus.

În denia din Miercurea Mare este pomenit Iuda, apostolul care l-a trădat pe Iisus Hristos, dar și pe Maria. În anumite zone din țară, există obiceiul ca miercuri seara, când soarele apune, copiii să meargă cu colindul, la sfârșit primind ouă pentru a le roși în Joia Mare.

Joi are loc Denia celor 12 Evanghelii. În cadrul slujbei din această zi sunt amintite patru momente grele: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina la care Iisus i-a strâns în jurul său pe Apostoli şi la care s-a instituit Taina Împărtăşaniei (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă. În această zi gospodinele vopsesc ouă roșii care reprezintă sângele lui Iisus.

Vinerea Mare sau Vinerea Neagră este cea mai tristă zi din pătimirea Domnului. Acesta a fost adus la judecată, batjocorit, răstignit, ucis și îngropat. Seara are loc Denia Prohodului când credincioșii, în frunte cu preoții, dau ocol bisericii de trei ori, iar apoi trec pe sub Sfântul Aer (Epitaf). Potrivit tradițiilor, credincioșii se întorc acasă cu lumina Prohodului a punerii Domnului Iisus în mormânt, și înconjoară casa ținând în mână lumânarea aprinsă.

Sâmbăta Mare este ziua în care Iisus Hristos a fost îngropat, iar credincioșii se pregătesc pentru marea veghe. În seara de Sâmbătă se aprind luminile în bisericile ortodoxe și are loc slujba de Înviere.

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

Demarează etapa a doua a probelor la rece pe rețeaua Colterm

Compania de termoficare Colterm continuă pregătirile pentru sezonul de încălzire 2024-2025 și demarează etapa a…

3 ore ago

Traficul rutier va fi restricţionat vineri pe un tronson al străzii Glad

Societatea Drumuri Municipale (SDM) anunţă că, în vederea finalizării lucrărilor pe strada Glad, pe tronsonul…

3 ore ago

Timișoara devine platou de filmare pentru un serial. Mai multe străzi din oraș se închid

Filmarea unui miniserial la Timișoara va face ceva deranj în traficul din oraș. Mai muște…

3 ore ago

Programul de acțiuni al TM 2023 s-a încheiat, la Budapesta, cu un triplu eveniment marca Pro Musica

Asociația care s-a ocupat de buna desfășurare a Timișoara Capitală Europeană a Culturii a încheiat,…

3 ore ago

Noaptea Campusului Deschis vine cu un „Catalizator” deosebit

Cea mai așteptată noapte la UPT. Noaptea Campusului Deschis va avea loc în data de…

4 ore ago

Corpul nou de clădire de la Școala Gimnazială din Calea Șagului e în procedura de recepție a investiției/FOTO

Noul corp de clădire al Școlii Gimnaziale nr. 13, din Calea Șagului, e aproape de…

8 ore ago