Prefectura Timiş

Garda de Mediu Timiș: Compania Continental Anvelope nu poluează, produce disconfort olfactiv. Germanii promit un sistem de monitorizare live

Chiar dacă cetățenii vorbesc despre poluare la fabrica de anvelope a germanilor, comisarii Gărzii de Mediu Timiș spun că nu este vorba despre poluare, ci despre disconfort olfactiv. După amenzi date an de an companiei, și această problemă s-a redus semnificativ, mai spun aceștia, acum societatea a anunțat că va instala un nou sistem de monitorizare a mirosurilor, unul care va funcționa nonstop, datele fiind verificate live.

Luci Mușuroi, actualul comisar-șef al Gărzii de Mediu Timiș a anunțat că rapoartele de monitorizare  realizate la fabrica timișoreană arată că societatea nu poluează, dar nu exclude un anumit disconfort olfactiv.

De multe ori, cetățenii asociază mirosul cu poluarea, dar de fapt nu este o poluare, ci un fenomen de disconfort olfactiv, care are impact asupra stării de sănătate a populației. Prin autorizația de mediu, societății i-au fost impuse monitorizări ale emisiilor de miros, măsurătorile având frecvență semestrială. Conform rapoartelor prezentate, măsurătorile au fost efectuate de un laborator acreditat din Austria”, a declarat Luci Mușuroi.

Chiar și disconfortul olfactiv ar fi minim, mai spune acel raport.

Potențialul de disconfort al aerului evacuat trebuie considerat drept minim și de cele mai multe ori are valoarea 6 (ușor neplăcut). Potențialul de disconfort nu este mai mare decât al altor instalații industriale comparabile”, conform analizei realizate, cea care este folosită și de cei de la Garda de Mediu. În anii trecuți mirosul produs era mai perceptibil, dar investițiile efectuate în diferite sisteme de eliminare a mirosurilor au redus acest disconfort. Permanent, compania a fost amendată pentru problemele de mediu.

În 2007, societatea germană a primit o amendă de 60.000 de lei pentru funcţionare fără autorizaţie de mediu, iar în 2008 o altă amendă, în valoare de 10.000 lei, pentru depăşiri ale limitelor de emisii admise. Următoarea amendă, cea din 2012, a fost în valoare de 100.000 de lei pentru nerealizarea integrală şi la termen a măsurilor dispuse anterior. Anul 2013 a adus companiei Continental două amenzi: una în valoare de 15.000 lei pentru neasigurarea funcţionării sistemului de exhaustare forţată la efectuarea probelor tehnologice la sistemele noi de vulcanizare și alta de 40.000 de lei în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor. În 2014, firma a fost amendată tot de două ori: cu 70.000 de lei pentru funcţionarea fără respectarea prevederilor autorizaţiei de mediu și pentru faptul că a pus în funcţiune linii tehnologice noi pentru care anterior a obţinut acord de mediu, dar care nu erau prevăzute în autorizaţia de mediu deţinută, fiind doar în procedura de revizuire a acesteia. și cu 30.000 lei și sancţiune complementară a sistării activităţilor neautorizate pentru funcţionare fără autorizaţie de mediu pentru instalaţiile noi puse în funcţiune. În 2018, Garda de Mediu a amendat societatea cu 15.000 de lei pentru faptul că nu a luat toate măsurile de prevenire sau eliminare a dispersiei în atmosferă a mirosurilor astfel încât să reducă impactul asupra aerului înconjurător și a mediului ca întreg. Controlul a fost efectuat în comun cu DSP Timiș.

Interesant este de spus că în 2021, firma a primit un avertisment exact pentru faptul că a pus în funcțiune utilaje care nu erau cuprinse în autorizația de mediu și care reduc mirosurile produse! Aceasta este legislația, e nevoie de autorizare, spune comisarul șef de la Garda de Mediu.

Efectele investițiilor se simt, mai spne Mușuroi. Distanța până la care se simte mirosul se poate extinde până la 1.500 de metri, în funcție de condițiile meteo, fără a depăși valoarea de 10% în zonele rezidențiale mai spune Raportului de dispersie.

Sistem live de monitorizare, investiții de 15 milioane de euro

Tehnologiile folosite la reducerea impactului de mediu la Continental sunt cele mai moderne din prezent, spune prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, după discuții cu directorul societății. 15 milioane de euro ar fi fost investiți în acest sector, spune oficialul.

Un sistem live pentru emisii va fi implementat până anul viitor viitor soluționându-se și cei 20%. Vom vedea în timp real emisiile. Uzinele Continental sunt printre cei mai mari angajatori din județul nostru, iar taxele anuale plătite pentru sutele de angajați sunt cuprinse între 40 și 45 milioane de euro. Un oraș ca Timișoara nu poate permite să fie poluat de un poluator industrial, dar pe de altă parte instituțiile statului, în măsura în care acesta respectă litera legii, nu au de ce să hărțuiască un mare investitor care respectă legea și dă de muncă la sute și mii de oameni și plătește zeci de milioane de euro bugetul local. L-am rugat pe manager să aibă în vedere plângerile timișorenilor”, a declarat Mihai Ritivoiu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Circulația tramvaielor 1 și 2, afectată spre Gara de Est

Astăzi, 25 noiembrie, începând cu ora 22:00, se va închide circulația rutieră între bulevardul Take…

54 de minute ago

Alin Nica, atac dur la adresa PNL Timiș: ”Nu țintesc funcția de președinte PNL Timiș”

Alin Nica, atac dur la adresa filialei județene a liberalilor: ”Nu țintesc funcția de președinte…

O oră ago

Cizmele de damă din piele naturală, confortabile şi moderne-Cele mai importante tendinţe ale sezonului 2024/2025

Cizmele de damă reprezintă must-have-ul sezonului rece. Design-ul specific are rolul de a aduce o…

O oră ago

Liga 4. Lugojul, campioană de iarnă cu maximum de puncte

În „Divizia D” Timiș, CSM Lugoj a luptat singură pentru întâietate. 15 meciuri, 15 victorii,…

4 ore ago

Se lucrează și pe lotul din Timișoara al căii ferate dintre Arad și Caransebeș/VIDEO

Asocierea care se ocupă de reabilitarea căii ferate care traversează Timișoara, mai precis Lotul 3,…

5 ore ago

Dominic Fritz, după intrarea Elenei Lasconi în finala prezidenţialelor: “Rezultatul de azi e o uriașă responsabilitate”

Preşedintele USR Timiş, Dominic Fritz, afirmă că accederea Elenei Lasconi în turul II al alegerilor…

5 ore ago