Social

La Timișoara are loc SEED, ediția a V-a. Școlile sunt invitate la învățarea prin conectare și prin apropierea de realitate

Mai mulți profesori din Belgia și Olanda vin la Timișoara pentru a-și împărtăși experiența colegilor din România. În perioada 20-26 mai, Asociația Părinți în Dialog, cu sprijinul Școlii Gimnaziale Babel, organizează SEED – Săptămâna Europeană a Educație Democratice cu tema: Școli conectate. Școli pentru viață.

Evenimentul, ajuns la cea de-a V-a ediție, se adresează cadrelor didactice din întreg județul; un deziderat în acest an este includerea în comunitatea SEED a 20 de profesioniști în educație ce predau în mediul rural.

Evenimentul include conferințe și ateliere cu profesori invitați din Belgia și Olanda.

În weekendul 20-22 mai vor avea loc 2 conferințe și 4 ateliere cu Suze Roelofs-Emonds, Juul Aldenhuijsen și Tom Goevers, formatori internaționali, experți în Învățarea Experiențială, din Belgia și Olanda. Între 23-26 mai, se vor desfășura 4 ateliere facilitate de învățători și profesori ai Școlii Babel, care vor împărtăși din experiența lor la clasă și în comunitatea școlară.

Printre subiectele abordate la SEED 2022 se numără: perspectiva copilului, conectarea în procesul de învățare, învățarea profundă și relevantă, auto-direcționarea, implicarea, filosofia pentru copii, literația și poveștile, autonomia copiilor, relația cu sine și cu colegii. Aveți mai jos atașat programul seminariilor.

„Anul acesta, pornim cu nevoia de revenire la comunitate și relevanța învățării care să atingă inima fiecărui copil. Scopul nostru este să contribuim cu practici și instrumente concrete care să ajute educatorii, învățătorii și profesorii să aducă mai multă stare de bine și experiențe cu sens în clasele lor, astfel încât să avem mai puțini copii care se simt deconectați de învățare și de viața școlii. Credem că o comunitate școlară sănătoasă, incluzivă, în fiecare oraș și sat, poate să producă o schimbare majoră în viața comunității la nivel mai larg“, ne spune Monica Diaconu, coordinator academic al Școlii Gimnaziale Babel.

Înscrierea la SEED se face completând un formular online disponibil pe pagina evenimentului, la adresa https://www.scoalababel.ro/comunitate/proiecte/seed-editia-a-5-a/.

SEED este rezultatul colaborării cu Tweemonds – Centrul Olandez pentru Stare de Bine și Implicare în Școli și CEGO – Centrul pentru Învățare Experiențială din Leuven), parteneri cu tradiție, alături de Școala Babel încă din 2018.

Totodată este un demers care se bucură de susținerea comunității din Timișoara și România: Universitatea Politehnica din Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Hambarul cu carte, Librarul cu papion, Cufărul cu povești, Fundația Comunitară Timișoara, Fundația Hațegan, InEdu (Inițiativa în Educație), Merito, RSF (Romanian Science Festival).

„Rolul vieții din școală în dezvoltarea copiilor a devenit evident în anii de pandemie. Ne dăm seama chiar mai mult de importanța lucrurilor atunci când nu le mai avem. Viața în comunitate, cu toate provocările ei, legăturile dintre indivizii ce creează școala, conectarea dintre școală și comunitatea mai largă sunt elemente esențiale ce ne-au lipsit și care acum pot avea o nouă dimensiune”, mai adaugă Diaconu.

Deschiderea evenimentului are loc în 20 mai, începând cu ora 17:00 la Sala Multifuncțională a Consiliul Județean Timiș.

Prima parte a SEED (21-22 mai) va avea loc la Biblioteca Universității Politehnica Timișoara, iar atelierele din timpul săptămânii (23-26 mai) se vor desfășura la Școala Gimnazială Babel. Taxa de participare variază între 100 și 300 de lei, în funcție de pachetul ales. Organizatorii vor oferi burse de participare cadrelor didactice debutante și studenților.

Detalii despre programul complet găsiți aici:

https://www.scoalababel.ro/comunitate/proiecte/seed-editia-a-5-a/.

Școala Gimnazială Babel s-a născut în 2016 din dorința unor părinți și profesori din Timișoara de a oferi șansa la o învățare de calitate pentru copiii din Timișoara și din România. Astăzi, în jurul Școlii Babel s-a dezvoltat o comunitate de peste 180 de familii, 30 cadre didactice și 210 copii. Școala urmează curricula națională și este autorizată de Ministerul Educației. Din septembrie 2022 se va deschide și Liceul Babel, cu 34 de elevi în clasa a IX-a. Obiectivul este de a oferi un ecosystem educational autentic, funcțional în cultura românească care să asigure întreg parcursul de la clasa pregătitoare la clasa a XII-a.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

6 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

8 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

11 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

11 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

11 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

12 ore ago