Municipalitatea timișoreană și proprietarii de terase au dezbătut ore întregi problema amplasării acestora în oraș. Cum vor arăta acestea, ce mobilier se va folosi, ce orar vor avea, toate aceste întrebări au adus răspunsuri și nemulțumiri, atât din partea reprezentanților primăriei, dar și a proprietarilor de afaceri. De la întâlnire nu s-a plecat cu zâmbetul pe buze.
Ore întregi părțile … beligerante au avut argumente și contraargumente despre cum văd ei problema amplasării și funcționării teraselor. Primăria a propus un regulament nou, cel vechi fiind din 2011, iar operatorii s-au declarat în mare parte ca nefiind de acord cu propunerea. Aceștia spun că regulamentul este făcut de persoane care nu cunosc realitatea și stau prea mult prin birouri.
Discuții importante au fost legate de tipul de mobilier acceptat, dar mai ales despre modul în care se vor instala aceste terase, proprietarii fiind obligați să asigure atât spațiu pentru trecerea cetățenilor, dar și pentru intervenția unor autospeciale, de exemplu a pompierilor. Limitările impuse fac, în mare parte, imposibilă amplasarea de astfel de terase în zona vechie a orașului.
Arhitectul șef Gabriel Almăjan și consilierul local USR, Paula Romocean, a fost apărătorii poziției primăriei și a formei actuale propuse pentru regulament. Ei au cerut ca terasele să se încadreze în mediul construit unde funcționează, dar să se lucreze și la curățenia spațiului unde acestea funcționează. În schimb, Romocean a cerut să fie păstrat „echilibrul pentru cei care stau la terase sau se plimbă, echilibru cromatic și echilibru fonic”.
Patricia Bociu, reprezentanta unei organizații care a și solicitat dezbaterea publică, a atras atenția asupra faptului că la trei abateri constatate de un agent constatator se poate suspenda activitatea terasei, iar la capitolul abateri poate apărea chiar nepurtarea unui ecuson de către personal.
O altă problemă reală ridicată de patroni este imposibilitatea conectării la rețeaua de electricitate a teraselor, deci vom putea asista la situații în care clienții vor bâjbâi în întuneric cu degetele prin paharul comesenilor, pentru că terasele nu vor fi iluminate, evenual de vreo candelă pusă pe masă.
O altă problemă dezbătută este cea a orarului de funcționare. Primăria propune ora 0 sau maxim 1 în weekend, iar propunerile venite de la participanți sunt în extrema cealaltă, chiar până la ora 4, după cum a spus consilierul local Roxana Iliescu, Iar aici vorbim despre zona centrală, în timp ce în restul cartierelor se propune ora 22.
De asemenea, nu se va mai permite nici muzică live pe aceste terase. Explicația a venit de la arhitectul șef.
„Terasa nu este un living personal. Terasa este o terasă, stai pe terasă, te bate vântul. Niciunde în lume nu stăm pe terase și nu ne atinge o pală de vânt sau un strop de ploaie. Eu cred că ăsta e farmecul, să stai pe terasă, să percepi spațiul de afară. Ar trebui un pic lucrurile reduse la ceea ce este o terasă: o zonă pe care o ocupi din domeniul public, care se subordonează spațiului public. În toate orașele Europei, terasele nu sunt atât de elaborate ca la noi”, a intervenit în discuție arhitectul șef Gabriel Almăjan.
Lugojul va beneficia de 13 milioane de euro, fonduri europene în cea mai mare parte,…
Tarifele practicate la Timișoara pentru prestarea serviciilor de apă și canal sunt sub media europeană…
Ziua de 20 decembrie va rămâne pentru totdeauna în istorie drept ziua în care Timișoara…
Duminică, 21 decembrie, de la ora 18.00, la Casa Naţională “Efta Botoca” din Jebel va…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.12.2024, unde se vor executa reparaţii…
Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din…