Opinii

Alți Liviu Dragnea de Timiș

Importanți oameni de cultură ai județului, printre care președintele liberalilor timișeni Alin Nica, șeful Consiliului Județean Timiș, pictori, tenori, critici de artă, dansatori pe sârmă, interpreți la frunză, dar și parlamentari ai filialei PNL, au blocat proiectul guvernului de alocare a banilor pentru proiectele culturale ce pregătesc evenimentul Timișoara Capitala Culturală Europeană 2023. Nu s-au zbuciumat pentru actul artistic propus de una sau alta dintre instituțiile implicate, Primăria Timișoara și C.J.Timiș, nu s-a pus problema că unii ar fi vrut mai multă muzică, iar ceilalți, mai multă literă, că unii voiau arta plastică dată de pensulă, iar ceilalți, artă ieșită din daltă, că vom vrea mai mult balet sau o banală sârbă la ceas de seară. Nu, blocajul a venit de la bani.

Cifrele se știu. primăria se ocupă de circa 80% dintre acțiuni, conform costurilor, iar C.J.Timiș, de 20%. Liberalii și oamenii lor de cultură de mare impact județean, în frunte cu președintele Alin Nica, au vrut să se împartă jumi-juma. În discuția a mai apărut un om de cultură, Alfred Simonis, șeful deputaților PSD, care a schițat în proiectul de lege alte cifre, totuși, mai normale, 75% către primărie, 25% către C.J. Timiș, o sumă alocată direct Teatrul Național Timișoara, astfel că de la 106 milioane lei cât se aștepta să primească primăria, aceasta s-a ales cu 72 milioane.

Buni și ăia, ar zice consumatorul de semințe din oraș. Cine naiba știe astăzi dacă primăria nu va cheltui banii a proasta, iar consiliul județean al lui Alin Nica n-are cumva idei mai bune? Sau invers. Habar n-avem și nici pentru decidenți nu cred că asta contează. Ce ar trebui să ne pună pe gânduri este că o înțelegere logică bazată pe matematică bugetară a fost înlocuită de un șmen politic. Ei au puterea și de ce să nu facă ce pot face? Cred că pentru oricine ar trebui să fie în neregulă că doar una dintre părți participa la butoane, în timp ce cealaltă aștepta inevitabilul. Ambele instituții însă ne reprezintă, iar liderii lor de astăzi, acești „oameni de cultură” de la clape au fost aleși de noi.

Am lăsat la urmă o altă mare porcărie. Peste șapte milioane de lei merg în comunicare, adică și în promovarea în media de diferite feluri a evenimentului TCCE 2023. Nu că merg acești bani în promovare este porcăria, ci că ei ar fi fost dați integral, conform proiectului, pe mâna C.J. Timiș. Aici e o treabă cumva de bucătărie internă autorități-presă și aparent nu afectează populația contribuabilă, dar ca mod de lucru de ce ne amintește oare? De epoca baronilor județeni, a șefilor de guverne, care împart banii la presă după cum au ei chef, nu după tiraj, după impact asupra publicului, ci după cum sunt ei prezentați în materialele de presă de-un „ciutacu” sau altul.

Prin urmare, Alin Nica în calitate de președinte al C.J. Timiș va putea oferi de la el din sertar bani la ziarul cutare sau cutare publicație online, fără să-l ia cineva la întrebări. Sau va fi echidistant și va da la toată lumea, să fie bine, să trăiască toți, indiferent de vreun sumar audit care să spună cum se direcționează eficient banii? Dar dacă cumva va fi tentat să sancționeze prin acest mecanism, să ne arate că am fost „răi”? Eu nu zic că așa va face, dar de putut ar putea să dea bani doar celor care îi suflă-n „steag” și-i poartă interesul de promovare politică. Tot așa, unui ziar critic poate decide că nu-i dă nimic, căci știe el mai bine că acolo nu se împlinește sensul acestei investiții făcute de guvernul României prin mâinile lui dibace de politician local liberal, om de cultură, la urma urmelor.

Și nu numai liberal. Căci nu știu ce-ar avea de câștigat Alfred Simonis, de la PSD, să fie de acord prin acest act normativ ca Alin Nica să învârtă banii de comunicare, dacă nu cumva îi vor învârti împreună. Săru’ mâna conu’ Nica’, să trăiască boier Simonis, facem să fie bine?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

34 de minute ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

57 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

17 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

17 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

18 ore ago