Politica

Lobby-ul PNL a produs efecte. CJ Timiş va obţine mai mulţi bani pentru Timişoara Capitală Culturală, deşi nu are niciun proiect/Update. OUG adoptată

Potrivit ultimului text al Ordonanţei de Urgenţă prin care sunt acordaţi bani de la bugetul naţional proiectului Timişoara – Capitală Culturală, CJ Timiş va primi peste 32 de milioane de lei la capitolul investiţii. Săptămâna trecută, admnistraţia judeţeană avea o alocare de 12,6 milioane de lei. În schimb, banii pentru Primăria Timişoara au scăzut de la 72 de milioane de lei la 52,3 milioane de lei. CJ Timiş nu are niciun proiect, în schimb municipalitatea are proiecte în derulare de 190 de milioane de lei.

Astăzi, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern apare, din nou, Ordonanţa de Urgenţă 42/2019 privind stabilirea unor măsuri financiare pentru susținerea desfășurării Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2021”. Mai exact, este vorba de unele modificări aduse ordonanţei. Apărută oricum cu mare întârziere, ordonanţa a fost pe ordinea de zi şi săptămâna trecută, dar a fost retrasă, în ultima clipă de premierul Nicolae Ciucă, la insistenţele preşedintelui CJ Timiş, Alin Nica, dar şi ale altor lideri PNL.

Iar între timp, presiunile PNL-iştilor au avut efecte, respectiv banii destinaţi Consiliului Judeţean au crescut simţitor într-o săptămână, iar cei pentru Primăria Timişoara au scăzut. De menţionat că, în textul OUG sunt două secţiuni privind alocările de fonduri: pentru investiţii şi pentru programe.

La capitolul Investiţii, în noul text, CJ Timiş primeşte 32.033.000 lei, faţă de 12.659.000 lei, câţi erau alocaţi săptămâna trecută, adică aproape 20 de milioane de lei în plus. Atenţie, CJ Timiş nu are niciun proiect demarat!

În schimb, Primăria Timişoara urmează să primesacă 52.296.000 lei, în scădere faţă de săptămâna trecută, când avea o alocare de 72.000.000 lei. Municipalitatea are proiecte demarate în valoare totală de 190 milioane de lei! Teatrul Naţional Timişoara va primi 29.700.000 lei, săptămâna trecută având o alocae e 30.000.000 lei.

De menţionat că, în textul iniţial al acestei Ordonanţe, elaborat chiar de un timişorean Ion Ardeal Ieremia, în 2019, pe atunci secretar de stat în Ministerul Culturii, Primăria Timişoara era trecută cu 105.879,824 lei, iar Consiliul Judeţean cu 8.778.985 lei. În textul iniţial Teatrul Naţional nu primea nimic direct. Atenţie, Ieremia era membru PSD, iar Consiliul Judeţean era condus de PSD-istul Călin Dobra! Şi totuşi, alocările de fonduri nu s-au făcut pe criterii politice, primăria fiind condusă de Nicolae Robu.

La capitolul Programe, CJ Timiş urmează să primeaacă 18.679.000 lei, în creştere faţă de săptămâna trecută când avea o alocare de 11.300.000 lei. La această sumă se adaugă 7.379.000 lei pentru promovare şi comunicare. Primăria Timişoara este trecută cu aceaşi sumă precum săptămâna trecută: 33.300.000 lei.

De menţionat, că din momentul în care s-a discutat această ordonanţă s-a stabilit ca cele două instituţii timişorene să primească bani de la guvern direct proporţional cu contribuţia fiecăreia dintre ele la eveniment. Având în vedere că angajamentele Primăriei Timişoara pentru susţinerea proiectului se ridică la 20 de milioane de euro, iar ale CJ Timiş la 5 milioane de euro, proporţia era de 80% – municipalitate; 20% – judeţ. O proporţie care nu s-a respectat, pe criterii strict politice, Consiliul Judeţean primind mult mai mulţi bani. În condiţiile în care nici nu are un proiect. Abia ieri, preşedintele PNL Timiş şi al CJ Timiş, Alin Nica, vorbea de nişte construcţii modulare, pe modelul merge şi aşa! Sau banii vor ajunge la Ciacova şi Sânnicolau Mare, aşa cum a tras un semnal de alarmă preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis.

Update. OUG 42/2019 a fost adoptată de Guvern. Într-un briefing de presă desfăşurat după şedinţa executivului, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a afirmat că OUG a suferit unele modificări, dar nu s-a referit la bani.

„A fost modificată în sensul stabilirii clare de atribuţii a celor trei jucători principali în acest proiect: Guvernul, Consiliul Judeţean şi Primăria Timişoara. De asemenea, s-a stabilit despre ceea ce trebuie să facă Asociaţia Timişoara 2023. Foarte important, în acest moment, Ministerul Culturii are rolul de-a sprijini şi de-a aviza proiectele culturale derulate pe baza fondurilor guvernamentale. În rest, responsabilitatea este integral a Consiliului Judeţean şi a Primăriei, atât pentru implementarea, cât şi derularea programului de investiţii”, a declarat Romaşcanu

 

 

 

 

 

 

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

O nouă demisie la Consiliul Judeţean. Bogo Anucin pleacă de la conducerea DGASPC, vine Monica Truşcă

Seria demisiilor din Consiliul Judeţean sau instituţiile din subordine continuă. Bogo-Octavian Anucin a demisionat din…

12 minute ago

Mesaj de unitate la regionala PNL de la Timișoara: Nicolae Ciucă e singurul care poate opri blatul PSD-AUR!

Vom câștiga alegerile prezidențiale parlamentare și vom forma guvernul în jurul Partidului Național Liberal. Este…

25 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 18 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 15.11.2024, unde se vor executa lucrări…

O oră ago

Patru persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier petrecut în municipiul Lugoj

În urma unei coliziuni între două maşini, patru persoane cu vârste cuprinse între 68 şi…

15 ore ago

Clădirea Cinema Studio a fost predată primăriei

În scurt timp, Primăria Timișoara va avea disponibil un al treilea cinematograf. După Victoria și…

19 ore ago

Primăria Timișoara devine ”activă” pe piața imobiliară locală

Primăria Timișoara se pregătește să își exercite dreptul de preempțiune pentru o parte dintr-un apartament…

20 de ore ago