Social

Rolul camerei senzoriale în dezvoltarea copiilor cu nevoi special. Proiect al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş/Foto

Camera de stimulare senzorială a fost realizată în cadrul unui parteneriat între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, Asociaţia Dr. Iren Alexoi – Pentru Sănătate, Moto Aikon şi Shopping City Timişoara, toţi partenerii înţelegȃnd pe deplin importanţa unei astfel de camere pentru dezvoltarea şi recuperarea copiilor cu dizabilităţi.

La fel ca și dezvoltarea fizică sau intelectuală, stimularea și dezvoltarea senzorială au un rol esențial în primii ani de viață ai copilului. Copiii învață despre mediul înconjurător folosind cele cinci simțuri de bază: văzul, auzul, pipăitul, gustul și mirosul. Stimularea simțurilor stă la baza cunoașterii și se referă la activități menite să stimuleze unul sau mai multe dintre cele cinci simțuri.

În anumite situații, aceste simțuri lipsesc la unii copii sau sunt insuficient dezvoltate. De aceea, jocurile și jucăriile senzoriale reprezintă cele mai eficiente metode de a stimula simțurile copilului.

Stimulare vizuală – este foarte important să implicăm copilul în activități de dezvoltare a percepției vizuale. Există jocuri educative care îl ajută pe copil să recunoască anumite obiecte sau figuri umane, să-și dezvolte memoria vizuală și să-i stimuleze capacitatea de a percepe relațiile de poziție ale obiectelor în spațiu.

Stimulare auditivă – orice material de receptare a sunetului reprezintă un bun prilej pentru copil să-și exerseze simțul auzului.

Stimulare tactilă – orice material ce oferă copilului posibilitatea de a pipăi diferite suprafețe și texturi reprezintă un mijloc prin care acesta învață să identifice și să recunoască anumite proprietăți ale obiectelor. Simțul tactil antrenează memoria și abilitățile motorii.

Stimulare olfactivă și gustativă – se referă la acele materiale care îl ajută pe copil să-și dezvolte capacitatea de identificare a mirosurilor și a gusturilor.

Cei mai mulţi copii prezintă o serie de dezechilibre senzoriale, pe diverse canale de procesare, care îi impiedică să funcţioneze adaptativ şi să dea un răspuns adecvat solicitărilor mediului extern/intern.

Intervenţiile senzoriale pot ajuta o persoană în mai multe moduri, printre care:

 diminuează anxietatea;

 cresc capacitatea de focusare a atenţiei, concomitent cu scăderea distractibilităţii;

 cresc confortul în mediul înconjurător;

 pot fi reduse comportamentele stereotipe şi de autostimulare;

 cresc motivaţia interioară;

 facilitează interacţiuni pozitive cu ceilalţi;

 îmbunătăţesc comunicarea;

 îmbunătăţesc o serie de abilităti, crescȃnd astfel autonomia personală.

Astfel, pentru aceasta categorie de copii, a fost creată camera senzorială, care se doreşte a fi un spaţiu sigur, adaptat nevoilor fiecărui copil.

Fiecare copil care va opta pentru acest program va beneficia de un profil sensorial complex, bazat pe informaţii obţinute din surse şi contexte cȃt mai variate şi de un plan individual de integrare senzorială. Materialele-stimul pot fi extrem de variate astfel încȃt să acopere cȃt mai mult din nevoile copilului, iar creativitatea şi spontaneitatea să fie încurajate de ambele părţi, atȃt din partea copilului, cȃt şi a terapeutului.

 

 

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

2 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

2 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

2 ore ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

2 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

3 ore ago

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

3 ore ago