Primăria Timişoara

A fost lansat proiectul de regenerare urbană pentru zona Piața Mocioni – Piața Maria/FOTO

Municipalitatea timișoreană își propune să transforme total o nouă zonă istorică din oraș. De această dată vorbim despre Zona Piața Mocioni – Zona Maria, până la canalul Bega. Modificările propuse pentru întreaga zonă sunt semnificative.

Primăria Timișoara a lansat anunțul pentru achiziția serviciilor de proiectare și asistență tehnică necesare realizării și implementării obiectivului de investiție Regenerare urbană- Zona Piața Mocioni. Proiectul de modernizare a domeniului public din jurul Pieței Alexandru Mocioni, modernizare a Parcului Doja și Podului Maria, are ca scop inițierea procesului de regenerare urbană prin creșterea atractivității și calității vieții în Iosefin, unul din cele trei cartiere istorice majore ale Timișoarei.

Prin tema de proiectare cerem un proiect care să reducă impactul traficului asupra mediului prin diminuarea emisiilor și poluării fonice, să crească atractivitatea pentru pietoni, să genereze conexiunea de infrastructură verde între Piața Mocioni și Canalul Bega și să revigoreze economic această zonă centrală legată strâns de istoria orașului,” declară primarul Dominic Fritz.

Primarul își propune ca prin această modificare semnificativă a zonei să o relanseze din punct de vedere economic, dar mai ales să atragă oamenii să folosească cu plăcere porțiunea de oraș amintită.

Zona care cuprinde fosta Piața Küttel/Sinaia, actuală Mocioni și porțiunea de bulevard care ajunge până în centru este una cu un foarte mare potențial pentru Iosefin-Elisabetin. Acum, din păcate, este folosită mai ales pentru tranzitul mașinilor și mult prea puțin de oameni. Porțiuni întregi ale bulevardului sunt complet lipsite de orice vegetație. Modul în care este amenajată piața descurajează orice tip de activitate socială sau culturală. Practic, oamenii folosesc spațiul public ca să traverseze strada sau să aștepte în stații autobuzul sau tramvaiul. Regândim întreaga zonă și readucem oamenii aici. Piața Mocioni va deveni o piață în adevăratul sens al cuvântului: un loc de întâlnire și petrecere a timpului liber a celor din cartier, cu mult mai multe zone verzi, bănci, amenajări pentru diverse activități culturale și de relaxare – expoziții, spectacole pentru copii, teatru și muzică, dar și terase. Plantăm mai multă vegetație, prospectăm și ideea unui parc-pădure. Facem loc pietonilor și bicicliștilor prin amenajarea unui coridor de mobilitate care se va racorda la Magistrala Verde care vine din Calea Șagului și ajunge până în centru. B-dul 16 Decembrie va fi remodelat pentru a include într-o suprafață unitară trotuare, piste de bicicletă, spațiu verde, șosea și linii de tramvai, care vor fi delimitate prin materiale diferite, însă fără diferențe de nivel”, spune Fritz.

Accesele pe străzile Miron Costin, Timotei Cipariu, Zugrav Nedelcu, Moților, Ady Endre, Emanoil Gojdu și Ion Heliade Rădulescu devin shared space, adică spațiu comun pentru toți utilizatorii drumului, se vor elimina bordurile înălțate, semnele de circulație și semafoarele. Se vor păstra toate aliniamentele de copaci de pe aceste străzi și se va suplimenta vegetația existentă cu zone de plante perene, arbuști și arbori.

”Toate amenajările pe care le facem pe spațiu public vor pune în valoare excepționalul patrimoniu arhitectural al zonei. La fel facem în zona Traian, unde remodelarea a 12 străzi și patru piețe este deja în curs de proiectare și în zona Piața Victoriei și a șapte străzi din jurul ei, unde lucrăm cu Ordinul Arhitecților la un concurs internațional de soluții pentru a le pune în valoare”, mai spune primarul.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

12 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

13 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

18 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

19 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

19 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

20 de ore ago