Social

Refugiații din Ucraina, sprijin la Timișoara. A fost deschis un magazin social pentru ajutorarea acestora

La Timișoara a avut loc deschis un magazin social destinat refugiaților de război din Ucraina. Aici, aceștia vor avea acces la o gamă largă de produse donate de persoane fizice sau companii. De asemenea, magazinul este gândit ca un punct de întâlnire pentru comunitatea de ucraineni din Timișoara.

Magazinul a fost lansat de Asociația Intersect, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Primăriei Timișoara, cu suport financiar din partea Fundației Comunitare Timișoara, prin intermediul OFXAM. Primăria Timișoara, a lansat proiectul Timișoara pentru Ucraina, la care s-au alăturat aproximativ 30 de instituții, organizații nonguvernamentale și companii din oraș. Magazinul social lansat în cursul zilei de miercuri, 6 iulie, face parte dintr-o serie mai amplă de proiecte care ajută ucrainenii rămași în Timișoara să se integreze în viața orașului.

Deschiderea acestui magazin reprezintă un prim pas pe care Asociația INTERSECT, împreună cu partenerii ei, îl face pentru reducerea risipei alimentare și facilitarea accesului la hrană al persoanelor aflate în dificultate. Ne dorim ca în această perioadă în care vecinii noștri ucraineni au fost nevoiți să își părăsească țara din cauza războiului, să știe că au la dispoziție, în magazinul social, alimentele și produsele de uz casnic de care au nevoie”, a declarat Mihaela Vețan, președinte INTERSECT.

Produsele sunt oferite gratuit celor care au nevoie, pe baza unei adeverințe emise de Direcția de Asistență Socială a Primăriei Timișoara.

Majoritatea dintre ucrainenii ajunși în oraș trec mai întâi la Centru de Suport Timișoara pentru Ucraina, organizat la inițiativa Primăriei Municipiului Timișoara și coordonat de noi, pentru a fi luați în evidență și ajutați să ajungă la locuințele puse la dispoziție atât de autorități, cât și de persoane fizice și juridice. Procedura de înregistrare este simplă și durează doar câteva minute, apoi beneficiarii primesc o adeverință cu ajutorul căreia pot beneficia de serviciile din comunitate.”, a spus și Angela Ciupa Rad, din partea Direcției de Asistență Socială.

Programul magazinului este de luni până joi, între orele 12 și 20. Cei care vor să doneze bunuri sunt rugați să urmărească anunțurile făcute de asociația Intersect, pentru a se asigura că acestea sunt cu adevărat necesare, deoarece spațiul nu permite o depozitare excesivă de obiecte.

Se dorește deschiderea unor astfel de magazine sociale destinate și altor categorii vulnerabile din comunitatea orașului.

Cu ocazia lansării magazinului social, au fost prezentate și o parte dintre activitățile în care Asociația INTERSECT va fi implicată, în următoarele luni.

Este vorba despre organizarea a trei excursii, pentru minim 75 de copii și adulți, în care aceștia să interacționeze și să petreacă timp de calitate împreună, în timp ce se bucură de diferite activități culturale și educative. Primele două  excursii sunt deja programate. Una va avea loc în data de 7 iulie 2022, la Murani, unde, pe lângă vizitarea domeniilor de la Murani, va avea loc și un atelier de circ modern cu Școala de Circ. A doua excursie se va desfășura în 30 iulie, la Margina, unde va fi organizată o plimbare cu căruța, o vizită la muzeu, dar și un prânz pregătit din produse locale.

De asemenea, în următoarele luni, Asociația va organiza trei evenimente gastronomice, prin care propune comunității locale preparate realizate după rețete tradiționale din Ucraina. Întregul program social se realizează cu sprijinul a patru ucraineni, angajați de către Asociație în cadrul magazinului.

Asociația Intersect este o întreprindere socială înființată în martie 2021 la Timișoara. Obiectivul organizației este de a contribui la reducerea risipei alimentare și dezvoltarea unor mecanisme comunitare de construire a solidarității sociale. Asociația este implicată în programe educaționale, campanii de conștientizare și programe sociale dezvoltate pentru a veni în sprijinul persoanelor defavorizate. Organizația este înregistrată ca receptor de alimente cu termen scurt de valabilitate, pe baza Legii de reducere a risipei alimentare.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

13 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

14 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

15 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

15 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

15 ore ago