Data de 3 august, Ziua Timișoarei, cea în care Armata Română a intrat în oraș, în 1919, a fost sărbătorită și în acest an. A fost clasica miniparadă cu discursuri patriotarde ale reprezentanților autorităților, depuneri de coroane și momentul festiv al zilei, ședința de plen a Consiliului Local, dedicată evenimentului. În cadrul acesteia șase personalități timișorene au primit titlul de cetățean de onoare.
În 1999, autoritățile locale de atunci decideau că ziua de 3 august să devină Ziua Timișoarei. Momentul ales, cel în care armata noii conduceri de stat intra pe porțile burgului, a rămas ca sărbătoarea orașului. Iar evenimentul a fost marcat, la fel ca și în anii trecuți, cu același tip de manifestări. Singura diferență, seria de seri muzicale dedicate evenimentului, programate în Parcul Rozelor, o decizie care a fost destul de bine primită de timișoreni.
Și de această dată au fost depuse coroane la statuia celui care a condus respectivul corp de armată în 1919, după care a urmat ceremonia clasică din Piața Unirii, în cadrul căreia au defilat câțiva soldați și reprezentanți ai Ministerului de Interne, iar primarul Timișoarei, Dominic Fritz, președintele CJ Timiș, Alin Nica, și prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, au ținut discursuri însuflețitoare.
A urmat principala ceremonie a zilei, ședința festivă de plen a Consiliului Local Timișoara. În fața unei săli pline, onoarea de a fi președinte de ședință i-a revenit Roxanei Iliescu.
”Am întrebat astăzi în Piața Unirii ce face dintr-un oraș să fie oraș. Ce face ca această aglomerație de clădiri, de străzi, de oameni, să devină o comunitate. Ce face ca noi să fim timișoreni? Eu cred că un răspuns enorm de important la această întrebare este să ne uităm la acești timișoreni care au format valorile și identitatea acestui oraș.”, a spus primarul Dominic Fritz, la debutul ședinței festive.
IPS Ioan Selejan a spus că inspirația pentru cuvintele pe care le-a adresat audienței au fost inspirate de șase trandafiri, referindu-se la cele șase personalități care au devenit cetățeni de onoare ai orașului.
”Poeții au nevoie și motive de ași căuta locuri de inspirație. Și eu când a spus că trebuie să zic câteva cuvinte m-am întrebat de unde să fur un colț de inspirație și m-am dus să miros cei șase trandafiri ai Timișoarei. Trandafirul nu e trandafir dacă nu are și spini și sunt trandafiri de Timișoara pentru că au avut atâția spini împunși în trupurile și în mintea lor încât au devenit și ei trandafiri cu spini domoli”, a spus și IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.
Un număr de șase personalități au primit cu ocazia Zilei Timișoarei titlul de cetățean de onoare al orașului: Teodor Stanca – fost deținut politic, lider al mișcărilor de protest studențești din Timișoara din 1956 împotriva invaziei sovietice în Ungaria; Petru Mirciov – exponent al vieții civice timișorene, fost deportat în Bărăgan; Cornelia Fiat – exponentă a vieții civice timișorene, fostă deportată în Bărăgan; Ignaț Iosif Fischer – personalitate civică și culturală timișoreană de etnie germană, fost deportat în URSS; Iosif Rotariu – personalitate a fotbalului românesc și timișorean; Silviu Oravitzan – artist bănățean de renume internațional.
Ilie Bolojan, preşedintele CJ Bihor, a fost desemnat preşedinte interimar al Partidului Naţional Liberal. El…
An de an, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj luptă pe mai multe fronturi: campionat,…
Astăzi, 25 noiembrie, începând cu ora 22:00, se va închide circulația rutieră între bulevardul Take…
Alin Nica, atac dur la adresa filialei județene a liberalilor: ”Nu țintesc funcția de președinte…
Cizmele de damă reprezintă must-have-ul sezonului rece. Design-ul specific are rolul de a aduce o…
În „Divizia D” Timiș, CSM Lugoj a luptat singură pentru întâietate. 15 meciuri, 15 victorii,…