Social

ADID Timiş: Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID Timiș) anunță continuarea campaniei de informare-conștientizare “ Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală”.

Campania de informare-conștientizare demarată în anul 2021 de ADID Timiș și Retim, este adresată tuturor utilizatorilor serviciului de salubrizare (populație și agenți economici).

“Din păcate, pentru că unii cetățeni nu respectă regulile simple de selectare a gunoiului, suntem obligați să luăm măsuri din ce în ce mai stricte. Cred că și un copil de școala primară înțelege de ce este important să punem plasticul și hârtia în punga/tomberonul galben, sau de ce este important să împăturim/tasăm deșeurile corespunzător ca să ocupe cât mai puțin loc. Dacă până și copiii înțeleg că nu trebuie să amestecăm deșeurile reciclabile cu cele reziduale, atunci e clar că și noi, adulții, trebuie să începem să ne comportăm responsabil cu gunoiul pe care îl generăm zilnic. Nu mai suntem în etapa în care trebuie să învățăm ce să facem cu gunoiul, consider că deja timișenii știu foarte bine ce au de făcut, doar lenea sau nepăsarea mai pot sta la baza unui comportament iresponsabil. Spun iresponsabil pentru că timpurile pe care le trăim ne obligă să fim tot mai atenți cu resursele pe care le avem la dispoziție, iar gunoiul este o resursă valoroasă mai ales atunci când este colectat corect și revalorificat responsabil”, a transmis Cristian Moș, președintele ADID Timiș.

În momentul de față din miile de tone de deșeuri care sunt colectate lunar de către RETIM în zonele de operare din județul Timiș, doar o mică parte pot fi reciclate. Din neglijență sau nepăsare, deșeurile sunt aruncate amestecate în containere sau la întamplare, iar această situație face imposibilă sortarea și reciclarea.

Infrastructură disponibilă

În localitățile din județul Timiș există un sistem de colectare a deșeurilor municipale compus din pubele și containere separate pentru diferite categorii: recipiente galbene/saci galbeni, clopote verzi, compostoare (doar in mediul rural), precum și recipiente negre. Acestea sunt puse la dispoziția generatorilor de deșeuri fie la gospodăriile individuale sau sedii de firmă, fie în spațiile comune de la blocuri.

Prin urmare, există toate condițiile, dar este absolut necesar ca și cetățenii să respecte regulile de colectare separată. Ca mod de lucru în această campanie, echipajele RETIM vor folosi un sistem de etichetare.

Share
Published by
Marcel Hoster
Tags: adiddeseuri

Recent Posts

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

46 de minute ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

O oră ago

Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin

Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru…

2 ore ago

SCM Timişoara pierde întâlnirea cu Craiova şi va juca doar pentru locul 13

Seria dintre Timişoara şi Craiova din grupa locurilor 11-14 din Liga Naţională de baschet masculin…

2 ore ago

În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO

Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la…

2 ore ago

La Ghiroda se va ridica un centru de colectare a deşeurilor prin aport voluntar

Luni, 29 aprilie, primarul comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, a semnat autorizația de construire pentru ,,Centrul…

2 ore ago