Opinii

„Fără proşti în funcţii publice”

Indiscutabil, una dintre cele mai de succes şi eficiente din punct de vedere electoral campanii civico-politice a fost „Fără penali în funcţii publice”, campanie lansată de USR şi sprijinită de foarte mulţi reprezentaţi ai intelectualităţii, vieţii culturale, civice etc. Spun eficientă, fiindcă USR a reuşit pe valul acestei campanii, în care s-au adunat peste un milion de semnături, să adune peste 22 de procente la alegerile europarlamentare din 2019. Altfel, legea care-i poartă numele, după ce a trecut de Camera Deputaţilor, a fost îngropată în Senat. Fără a contesta necesitatea acestei legi, cred însă că România suferă, în acest moment, mai mult de incompetenţi în funcţii publice, decât de penali.

E o discuţie aproape istorică despre ce este de preferat între un prost şi un hoţ în administraţie, cei mai mulţi opinenţi preferându-l pe al doilea cu argumentul că hoţia se poate videca, prostia nu. Sigur, e letal când se întâlnesc cele două „calităţi” într-un singur om, iar România chiar nu duce lipsă nici de astfel de exemplare. Dincolo de penali în funcţii publice acum România este sufocată, de la cele mai înalte niveluri, de incompetenţă, nepotism, clientelism politic. Instituţiile statului au ajuns refugii extrem de bine remunerate pentru amante, nepoate, beizadele. Nu contest, e dreptul partidelor aflate la putere să-şi pună oameni în diverse funcţii. Dar să o facă pe unele criterii de competenţă, nu pe apartenenţa la diferite clanuri sau pe bază de obedienţă.

Şi pot da câteva exemple de ultimă oră. După ce a ratat numirea, pe motiv de ilegalitate, într-un post de conducere în ANRE, Alexandru Stănescu, fratele mult mai celebrului baron PSD Eugen Stănescu, a ajuns şeful ADR Oltenia. Ce-l recomandă într-o funcţie în care gestionează fonduri europene de 1,2 miliarde de euro? Vocea, talentul sau studiile de inginer tractorist? Evident că nu. Nu spun că fratele Stănescu e prost, dar în mod cert se găseau inclusiv în PSD zeci, dacă nu sute de oameni mai competenţi pentru această funcţie.

Scandalul Blue Air. Ştiaţi că statul are doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie al acestei companii? Unul din partea Ministerului de Finanţe, altul de la Ministerul Transporturilor. Cei doi trebuiau să se asigure că împrumutul primit de companie de la stat poate fi returnat. Pentru această treabă primeau câte 80.000 de lei pe an. Şi-au făcut-o? Dacă nu e vorba de incompentenţă, atunci e hoţie. Sau şi una şi alta. În România există mii de astfel de sinecurişti, clientelă de partid, care primesc zeci sau chiar sute de mii de lei pe an pentru a nu face nimic. O şedinţă pe lună, şi aia mai degrabă un chef. Iar când ajungi în situaţii precum Blue Air, realizezi incompetenţa acestor sinecurişti. Statul nu are bani pentru şcoli, spitale, prensi. Dar are pentru hoardele de proşti care ocupă funcţiile publice. Avea Digi24 la un moment dat o campanie foarte bună „Statul la stat”.

Şi aş veni cu o întâmplare şi din Timişoara. Nu cu mult timp în urmă, viceprimarul Ruben Laţcău propunea un pact politic la nivel local, prin care să nu mai fie numiţi proşti în funcţiile de directori şi directori adjuncţi la şcolile din Timişoara. Mai exact el propunea ca un director care cade un examen pe post, să nu fie numit a doua zi pe semnătură. În acest sens există cazul de la Boldur, unde soţia primarului PSD a fost numită directoare, deşi a căzut examenul cu nota 3. Laţcău a fost luat puţin în băşcălie de PSD-istul Radu Ţoancă, dar apoi toţi reprezentanţii partidelor au spus că ar fi de acord, dar să vorbească şi cu şefii lor politici. Da, e o picătură de normalitate într-un ocean de incompentenţă, dar ar putea fi un mic semnal pozitiv. O călătorie de o mie de mile începe cu un pas, spune un vechi proverb chinezesc.

Sigur, e iluzoriu să crezi că o astfel de campanie, fără incompenţi în funcţii publice, poate fi pusă în practică, nu s-a legiferată nici măcar concreta „Fără penali…”. Ar fi o campanie care ţine mai mult de decenţă, de igienizare a spaţiului public, de… ”Imagine”-ul lui Johnn Lennon. Şi ar ţine şi de media din România. Sau ar trebui, dar o anchetă Recorder tocmai ne-a arătat că nu se poate…

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

SCM Timișoara, meci de gală la ultima apariție pe parchetul propriu în 2024

SCM winsed.swiss Timișoara întâlnește campioana, U-BT Cluj-Napoca, în ultimul meci al anului 2024, la sala…

4 minute ago

Rata șomajului din Timiș rămâne peste unu la sută

Rata șomajului se menține în județul Timiș peste unu la sută, fiind în creștere nesemnificativă.…

13 minute ago

Municipalitatea din Lugoj și ADR Vest au semnat două contracte de finanțare cu fonduri europene, în valoare de 13 milioane de euro

Lugojul va beneficia de 13 milioane de euro, fonduri europene în cea mai mare parte,…

23 de minute ago

Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Tarifele practicate la Timișoara pentru prestarea serviciilor de apă și canal sunt sub media europeană…

28 de minute ago

20 decembrie 1989. Ziua în care Timişoara s-a declarat liberă de comunism

Ziua de 20 decembrie va rămâne pentru totdeauna în istorie drept ziua în care Timișoara…

3 ore ago

Concert de colinde, sâmbătă, la Jebel

Duminică, 21 decembrie, de la ora 18.00, la Casa Naţională “Efta Botoca” din Jebel va…

3 ore ago