Administratie

Opt case tradiționale din Charlottenburg, propuse a fi reabilitate cu bani din PNRR

Comuna Bogda a depus un proiect de finanțare prin care dorește să obțină bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), banii ar fi folosiți pentru reabilitarea a opt case tradiționale din Situl rural „Satul Charlottenburg” din județul Timiș. Suma maximă ce poate fi accesată se ridică la 480.000 de euro.

Solicitarea vine în urma unei inițiative a Consiliului Județean Timiș,
Satul Charlottenburg, singurul sat circular din România, este declarat în integralitate monument istoric. Are majoritatea caselor dispuse circular, în jurul unui parc (în trecut, plantație de duzi) cu raza de aproximativ 210 m. Unele gospodării au suferit degradări, altele intervenții neconforme cu statutul de monumente istorice. Restaurarea unor gospodării din comuna Bogda va crea modele de bune practică pentru toți ceilalți proprietari ai acestui tip de clădiri.
Conform cererii de finanțare, pe lângă reabilitarea celor opt case, un traseu turistic tematic, pedestru și velo ar deveni o atracție pentru elevi, studenți, dar și pentru pasionații de arhitectură rurală și natură. Planul de valorificare turistică include organizarea de tururi tematice, ridicări cu balonul, organizarea de evenimente culturale, ateliere, evenimente gastronomice etc. Beneficiile pentru comunitate sunt numeroase și remarcabile: conștientizarea importanței patrimoniului construit, conservarea și valorizarea resurselor comunității, crearea de facilități pentru evenimentele culturale.
De asemenea, prin cererea de finanțare sunt explicate și avantajele economice. Astfel, se așteaptă ca antreprenorii să fructifice oportunitățile date de serviciile complementare, vor produce și comercializa produse locale, vor dezvolta infrastructuri pentru cazare și masă pentru grupuri de participanți la evenimente. În plus, crearea de locuri de muncă și de oportunități de completare a veniturilor va asigura viabilitatea localității.
Proiectul se află în prezent în perioada de evaluare. Dacă dosarul va trece de filtrul organismului finanțator, contractul de finanțare ar putea fi semnat în luna octombrie. Contractarea va fi realizată de către comuna Bogda, iar în procesul de implementare, Primăria va primi sprijin și asistență de specialitate din partea Consiliului Județean Timiș.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

O oră ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

O oră ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

2 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

3 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

3 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

3 ore ago