Primăria Timişoara

Vineri avem Ruga Timișoarei. Oficial, programul include un singur eveniment, un concert de muzică populară

La trei zile înainte de organizarea Rugii Timișoarei, organizatorul evenimentului; Casa de Cultură a Municipiului, nu are prezentat pe pagina de Facebook oficială un program al evenimentului, cu excepția unui concert care va avea loc în Parcul Rozelor, vineri, 16 septembrie de la ora 18. Deși o asemenea sărbătoare presupune numirea unui naș, un alai sau o slujbă la Catedrala Mitropolitană, de fapt slujba religioasă este principalul eveniment al unei rugi bănățene, nu un concert de muzică populară. Deocamdată toate acestea nu sunt anunțate oficial.

După ce cu un an în urmă s-a încercat promovarea unui surogat, un amestec de evenimente pe mai multe zile, asemeni unui festival cu de toate, în care ruga era doar un punct într-o zi, la presiunea consilierilor locali principala sărbătoare al unei localități bănățene, ruga organizată atunci când are loc hramul bisericii, a revenit la ceea ce ar trebui să fie. Sau nu… În această zonă, fie că e vorba despre rugă sau kirchweih, sunt cele mai importante sărbători ale comunității și sunt sărbătorite de toți, indiferent de naționalitate.

Cum pagina de internet oficială a Casei de Cultură Timișoara e ”Site în construcție”, singura variantă oficială de informare rămâne pagina de Facebook. Iar aici este publicat doar ceea ce pare a fi un afiș de prezentare, cu un text atașat. Care vorbește despre tradiții și subliniază că ruga e împărtășită de toate naționalitățile, ceea ce e valabil de ani buni de zile, de când Ruga Timișoarei se organizează.

Ne place să spunem că ruga este despre tradițiile transmise din generație în generație, despre folclorul autentic și bucuria revederii. Timișoara multiculturală nu îşi pierde această tradiţie, an de an Ruga fiind împărtășită cu toate naționalitățile. Cu joc, cânt și voie bună, toată lumea se adună. Parcul Rozelor,16 Septembrie – ora 18:00”, ne informează cei de la Casa de Cultură.

Respectivul afiș ne mai informează doar că va cânta Ansamblul Timișul, va prezenta Felicia Stoian și este înșirată o listă de artiști care vor cânta. Pe un asemenea anunț precedent mai era trecut și un spectacol pentru copii, ”Iovan Iorgovan”, de la ora 12.30, la sala Lira.

Tot pe pagina oficială de Facebook este prezentat un al doilea afiș, de această dată pentru data de 17 septembrie, adică ceea ce a fost numită Ziua Minorităților, acțiunea separată din festivalul de anul trecut. De această dată avem programată o paradă a costumelor, pe ruta Piața Unirii – Piața Libertății – Piața Opere -Parcul Rozelor. Evenimentul are loc de la ora 17, interesant este că de la aceiași ora e programat și un spectacol folcloric în Parcul Rozelor. Deci, teoretic, alaiul costumelor va intra în zona de spectacol în timp ce pe scenă cântă deja artiștii.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

7 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

9 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

10 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

11 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

11 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

13 ore ago