Invatamant

Absolvenții Universității de Vest Timișoara au învățat să facă tranziția de la școală la angajare

Universitatea de Vest din Timișoara încheie, pe 20 octombrie, proiectul „Practica de calitate pentru o cariera de succes”. Acesta a vizat creșterea nivelului de ocupabilitate în rândul a 343 studenți ai Universității de Vest din Timișoara, viitori absolvenți, prin consolidarea serviciilor de practică și prin dezvoltarea abilităților și compețentelor practice solicitate de piața muncii.

Proiectul a fost implementat de Universitatea de Vest din Timișoara și a creat cadrul necesar de formare și dezvoltare profesională pentru studenți, în vederea dobândirii de competențe necesare facilitării tranziției de la educație la piața muncii, în special în sectoarele economice cu potențial competitiv, identificate conform SNC și domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI.

Proiectul „Practica de calitate pentru o cariera de succes” a fost cofinanţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014 -2020.

Proiectul a avut o durată de 24 luni, urmând a se finaliza la 20.10.2022. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 4,328,105.52 lei, din care 4,212,111.10 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Activitățile proiectului au inclus dezvoltarea unui sistem de parteneriate sustenabil cu angajatori din sectorul privat și public în vederea facilitării tranziției de la educație la piata forței de muncă; consilierea și orientarea profesională a studenților axată pe dobândirea de competențe transversale corelate cu necesitățile pieței muncii; desfăsurarea stagiilor de practică; dezvoltarea unui sistem de comunicare corelat între angajatori și universitate; implicarea partenerilor sociali în procesul de dezvoltare a ofertelor de învățământ; crearea unui HUB multidisciplinar pentru dobândirea competențelor practice; derularea unor workshopuri de promovare a temelor orizontale (Dezvoltare durabilă, Egalitatea de șanse și nondiscriminarea, Utilizarea TIC și contribuția la dezvoltarea de competențe digitale).

Prin implementarea proiectului s-au obținut mai multe categorii de rezultate, printre care s-au aflat: sistemul de parteneriate sustenabil cu mediul socio-economic; câteva zeci de acorduri de parteneriate cu angajatori din Regiunea Vest; un ghid de adaptare la viața activă; un eveniment de tip Școala de vară; zeci de studenți instruiți; cinci premii acordate studenților instruiți; 343 de studenți care au desfășurat activități de auto-cunoaștere pentru consiliere și orientare în carieră și care au fost repartizați la partenerii de practică din cadrul proiectului; zeci de studenți repartizați la parteneri de practică din sectoarele economice cu potențial competitiv conform SNC și domeniile de specializare inteligentă SNCDI; realizarea unei platforme de comunicare online între angajatori și studenți; un parteneriat social creat și functional; un hub multidisciplinar de derulare a stagiilor de practică; workshopuri de dezvoltare a abilităților și competențelor profesionale și pe dezvoltare durabilă; un workshop pe egalitate de șanse și nondiscriminare; un curs de dezvoltare a abilităților și competențelor TIC, dar și zeci de studenți care au participat la cursuri TIC.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

5 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

5 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

12 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

12 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

12 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

14 ore ago