Timp liber

Proiectul „Spotlighting Timisoaraʹs Heritage through Dance /Descoperă patrimonial Timișoarei în pași de dans”, la final

Proiectul „Spotlighting Timisoaraʹs Heritage through Dance” și-a propus să scoată la lumină minunatele povești ale Timișoarei și, în acest fel, să pună în evidență patrimoniul cultural, material și imaterial, din cartierele istorice ale orașului.

„Spotlighting Timisoara’s Heritage through Dance / Descoperă patrimoniul Timișoarei în pași de dans” este un proiect al Asociației Club de Dans Sportiv Magnum, realizat în colaborare cu Universitatea Politehnica din Timișoara și Muzeul Național al Banatului și este inspirat din proiectul “Spotlight Heritage Timisoara / Patrimoniul sub reflectoare Timisoara”, parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023. Proiectul este co-finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Spectacolul ”Cartierul Cetate – O lume în oglindă”, se va desfășura în 31 octombrie, de la ora 19.00,  la Vicariatul Ortodox Sârb, și va avea în centrul său tot un personaj feminin, ca și cele anterioare: Mariana.

Marianne Klein (Mariana), s-a născut în 1917, la Budapesta, fiind fiica lui Rudolf și a Elisabetei Klein. Părinții ei, originari din Timișoara, se refugiaseră la Budapesta în timpul războiului. De-a lungul copilăriei și adolescenței a locuit într-o casă cu 4 etaje din Cetate. Mariana, care avea ca limbi materne germana și maghiara, a învățat limba română odată cu începerea studiilor primare.

După terminarea liceului la Timișoara, a absolvit Universitatea din București (1934-1938), cu două licențe, una în filosofie și alta în filologie. A fost scriitoare, traducătoare, eseistă și critic literar. În 1939 s-a căsătorit cu Mihai Șora. A murit în 2011, la  München .

Interviul în care Mariana Șora își spune povestea legată de oraș a fost făcut de Smaranda Vultur, la Băile Herculane, în 2001 și face parte din arhiva ”A Treia Europă”( BCUT).

Povestea va fi potențată prin utilizarea tehnologiei digitale și a elementelor de realitate augmentată, elemente realizate de echipa proiectului ”Spotlight Heritage Timișoara”, de la Universitatea Politehnica Timișoara.

Biletele sunt gratuite, dar, pentru că locurile sunt limitate, sunteți rugați să vă anunțați intenția de a participa completând formularul https://form.123formbuilder.com/6259279/form.

Luni, 31 octombrie 2022, va fi și ultima zi în care mai puteți descoperi expoziția stradală Spotlight Heritage Timișoara, în zona Cetate (Centru). Panourile informative Spotlight Heritage Timișoara, amplasate în cele 18 locații emblematice ale cartierului, oferă informații atât despre istoria și arhitectura clădirilor și a monumentelor, cât și despre poveștile și personajele care și-au lăsat amprenta asupra Timișoarei de altădată.

Locurile în care sunt amplasate aceste panouri le puteți găsi atât pe aplicația mobilă Spotlight Timișoara, disponibilă pentru Android și iOS, cât și pe site-ul https://spotlight-timisoara.eu/cartier-cetate/, la secțiunea ”Repere”.

Mai mult decât atât, atunci când vă aflați în fața unui reper, puteți deschide aplicația Spotlight Timișoara, iar funcția de realitate augmentată #AR va recunoaște clădirea și vă va oferi informații despre aceasta. Tot ce trebuie să faceți este să îndreptați camera telefonului către clădirea respectivă și veți putea vedea fațada veche a clădirii, suprapusă peste cea actuală.

Acest ultim spectacol, din seria celor patru pe care acest proiect cultural și le-a propus, marchează încheierea evenimentelor desfășurate în cadrul proiectului „Spotlighting Timisoara’s Heritage through Dance/Descoperă patrimoniul Timișoarei în pas de dans”.

Proiectul intitulat „Spotlight Heritage Timișoara/Patrimoniul sub reflectoare”, va continua și în anul următor, prin numeroase evenimente dedicate programului cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, care vor da posibilitatea localnicilor și turiștilor să vadă, să audă, să simtă și să admire orașul care va prelua rolul de Capitală Culturală Europeană în anul 2023.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Cimitirele Calea Șagului și Rusu Șirianu au trecut la programul de iarnă

SC Horticultura anunţă că, din această săptămâna cimitirele Calea Șagului și Rusu Șirianu funcționează după…

32 de minute ago

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…

9 ore ago

A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…

11 ore ago

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

15 ore ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

15 ore ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren/UPDATE

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

16 ore ago