Administratie

Direcția Sanitară Veterinară încearcă salvarea de la sacrificare a unei părți din porcii din focarul de la Pădureni. Ferma e constituită pe unități separate

Autoritățile din Timiș doresc să evite sacrificarea tuturor animalelor din ferma de porci de la Pădureni, afectată de pesta porcină africană. Din fericire, dispunerea fermei de acolo permite acest lucru, animalele sunt în mai multe unități de creștere, iar cea pentru purcei este total separată, inclusiv circuite sanitare, de cea de animale mature, am aflat de la Flavius Nicoară, directorul Direcției Sanitare Veterinare și Siguranța Alimentelor.

Apariția celui de al doilea focar, după cel de la ferma de la Parța, a avut loc în zona de supraveghere a acestuia, spune Nicoară.

Este al doilea focar apărut în zona de supraveghere al primului. Se luaseră deja măsuri de protecție. Nu s-au mișcat animale, furajele erau păstrate în condiții de securitate, singurele mișcări au fost cele de personal. Ancheta se duce în sensul verificării mișcărilor de personal. Au fost instituite filtre de poliție, au fost respectate toate condițiile. Acum începe uciderea animalelor afectate. Din fericire, la Pădureni e o situație mai specială, sunt trei module epidemiologice separate (n.r. trei ferme separate). În primul modul va avea loc uciderea acelor porci, sunt 1380 de animale care vor fi ucise și incinerate, este hala unde a fost înregistrat virusul și decesele. Vom monitoriza celelalte module, dacă nu vom avea semnale de apariție a bolii nu vom ucide și animalele din celelalte unități. Totul va fi incinerat, animalele din acea hală”, a declarat Flavius Nicoară.

De unde a apărut focarul ”primar” și de ce s-a răspândit pesta porcină africană? La acest lucru se lucrează acum, din păcate, nici oamenii care dețin porci în gospodării nu ajută la rezolvarea problemei.

Avem foarte multe situații ilegale. Vorbim despre cetățeni ce comercializează pe internet produse alimentare din porci și animale. E interzis, acum au dosar penal. E un posibil vector. Sunt multe animale neidentificate. De exemplu, la Pișchia medicul veterinar din zonă a fost anunțat de o persoană de prezența a doi porci domestici, aruncați în pădure la Murani. Ambii aveau probe pozitive. De asemenea, aveau urechile tăiate pentru a nu descoperii crotaliile și de unde provin. E greu de depistat de unde provin, dar până la urmă tot se descoperă. Acum doi ani de zile am avut o situație similară la Coștei. Acolo am depistat în două ore proprietarul, porcii din gospodărie erau și ei crotaliați, aveau urechile tăiate, dar le scăpase o ureche”, a mai spus șeful DSVSA Timiș.

Timișul e cunoscut ca fiind județul cu cea mai mare efectiv de porci din țară, este vorba despre 500.000 de animale în ferme comerciale, respectiv 45.000 de capete în fermele necomerciale.

Fac apel la responsabilitate și responsabilizare. Fiecare dintre noi trebuie să acționăm proactiv. Să găsim producători care ignoră normele sanitare. Încercăm să ținem sub control acest focar, poate reușim să salvăm cei 24.000 de porci din fermă”, a spus și subprefectul de Timiș, Sorin Ionescu.

Trebuie spus că în zonele de protecție nu se pot muta animalele din gospodării sau ferme. De asemenea, nu se sacrifică animale în perioada respectivă decât în condiții speciale și cu anunțarea veterinarului,.

Porcii mistreți, toți sănătoși, tot mai mulți șacali

Directorul DSVSA Timiș se întreabă cum în acest an de pe fondurile de vânătoare nu a fost găsit niciun cadavru de porc mistreț.

De la 1 ianuarie până pe 30 octombrie am avut în analiză 642 de probe, toate negative. Legat de cadavre nu am primit niciun cadavru, eu înțeleg refuz să cred că nu au fost cadavre. E adevărat că și numărul de șacali a crescut foarte mult”, a mai spus Nicoară.

Conform acestuia, perioada de incubație al virusului de pestă porcină africană este între 14 și 28 de zile, dar la porcii ținuți la domiciliu,  ce e de rasă, adică în ferme comerciale incubația este de 9 zile, aceste animale sunt mai sensibile, se poate considera că cel de-al doilea focar ar fi apărut din cauza mișcării animalelor dacă avea loc în perioada amintită, dar în câteva zile, dacă apare la 30 de zile cel mai probabil a apărut din cauza factorului uman.

Cel mai probabil, focarul inițial a fost cel de la Parța, în gospodăria unui crescător, unde au murit 67 de animale, ”ascunse” de autorități și îngropate în condiții neconforme. Acesta ar fi putut să vândă carnea către locuitorii din Parța, iar noile focare au apărut la câteva sute de metri de cel inițial. Probabil animalele au început să moară la finalul lui august sau începutul lui septembrie. Inițial, proprietarul nu a dorit să permită accesul inspectorilor DSVSA în gospodărie și a fost solicitată intervenția poliției.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

3 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

6 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

6 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

6 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

6 ore ago

Liga 3. Ghiroda, campioana seriei a 7-a, Poli a pierdut din nou cu Bihorul

Liga a 3-a a ajuns la penultima etapă, una care a mai rezolvat din necunoscutele…

8 ore ago