Opinii

Ignorarea lui Alin Nica la Bucureşti, aproape cât ignorarea Timişului

Am scris de mai multe ori că preşedintele CJ Timiş şi al PNL Timiş, Alin Nica, este marginalizat atât de conducerea partidului, cât şi de guvern. Şi asta în pofida faptului că este vicepreşedinte naţional al PNL, e drept în urma unei înţelegeri cu fostul preşedinte, Florin Cîţu. Am primit mai multe observaţii de la PNL-işti, potrivit cărora aş fi în mare eroare, fiindcă Nica ar avea mare trecere la conducerea partidului. Iată însă că exact el recunoaşte că nu prea contează în jocurile care se fac la Bucureşti.

Şi a făcut-o cînd a spus că n-a ştiut nimic despre demiterea lui Bogdan Ghelbere din funcţia de secretar general adjunct al Guvernului. Nu ştiu cât de sincer a fost Nica cu această afirmaţie, deBanat scriind în septembrie că Ghelbere va fi schimbat. Dar oricum, şi de spunea că ştia, tot nu ieşea bine. Din start, trebuie spus că Ghelbere este unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai lui Nica, în pofida trecutului său de traseist politic (PSD, PD, PUR etc.). Iar prin vară se vorbea că, luându-şi curaj şi trăgând mult aer în piept, Nica s-a dus la Lucian Bode, secretarul general al PNL, spunându-i: „Dacă pleacă Ghelbere, plec şi eu!”. Răspunsul ar fi fost mai mult decât laconic: „Pleacă!”

Dar aceste rânduri nu sunt despre Ghelbere, oricum n-o să sufere judeţul că a fost el dat afară.  Şi nu e vorba nici despre competenţele acestuia. N-au contat nici la numirea lui în funcţie, nici la destituire. Iar într-un cadru mai larg, meritocraţia este exact ultimul criteriu pentru numirile în funcţii atât la PNL, cât şi la PSD. Şi oricum Nica îi va găsi o sinecură, nu trebuie să-l plângem. Aici e vorba despre faptul că un reprezentant al PNL Timiş este dat afară din guvern, iar liderul PNL Timiş nu este nici măcar informat despre acest lucru.

Şi nu este vorba nici măcar despre Nica, pe persoană fizică, ci despre ce reprezintă el: judeţul Timiş. Ori dacă el este tratat astfel de şeful Guvernului, care este şi şeful PNL, cam la acelaşi lucru se poate aştepta întregul judeţ din partea lui Nicolae Ciucă. Pe scurt, destituirea lui Ghelbere arată nu doar câţi bani dă Ciucă pe Nica, ci câţi dă pe întregul judeţ Timiş

Marea problemă este că nu trăim într-o ţară normală în care finanţările de la buget se fac pe baza unor criterii obiective, a unor proiecte. Nu, finanţările se fac pe baza clientelismului politic, a prieteniilor, a găştilor transpartinice, poate chiar prin „interesarea” personală a unor decidenţi.  Şi deşi este al doilea contributor la bugetul naţional, marile finanţări de la bugetul naţional în Timiş ar fi sublime, dacă nu ar lipsi cu desăvârşire. Şi aşa vor fi atâta timp cât vom avea această conjuctură politică la nivel judeţean, respectiv la guvern.

Astfel că, celor care încă mai aşteaptă, de exemplu, ridicarea unui stadion în Timişoara (de sală polivalentă nici nu discut, aceasta fiind a primăriei), ar trebui chiar Nica să le spună cu vorbele lui Dante: Lasciate ogni speranza!”

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

PSD Timiș acuză conducerea CJT de “manevre tehnice” pentru a pica proiectul de realocare a banilor pentru drumuri

Proiectul de hotărâre propus de consilierii PSD în Consiliul Județean, de realocare a banilor pentru…

11 ore ago

ADID Timiş face un apel la utilizatorii serviciului de salubrizare

În contextul întreruperii nejustificate a activității de către RETIM ECOLOGIC SERVICE SA-operatorul de colectare a…

11 ore ago

RETIM, sancţionată de Poliţia Locală cu amenzi totalizând 137.000 de lei

Dominic Fritz spune ca nu are la îndemână pârghii cu care să facă societatea Retim…

11 ore ago

UPT, lider naţional în domeniul Engineering and Computer Science, într-un celebru clasament academic internaţional

Veşti bune dinspre Universitatea Politehnica Timişoara, celebrul institut de învăţământ cu peste 100 de ani…

14 ore ago

Accident grav la Belinţ. A intervenit şi echipajul SMURD

Neatenţia a produs un nou accident grav în judeţul Timiş, asta după ce şi azi…

16 ore ago