În timp ce tot poporul televizionist îl aştepta pe Elon Musk cu o nerăbdare mai mare decât a pupătorilor de moaşte să ajungă la raclă, ce se mai întâmplă în România? Am intrat în penultima lună a anului şi, dincolo de vremea încă frumoasă de afară, iarna bate la uşă, vrem, nu vrem. Inclusiv în România. Cum s-au pregătit guvernanţii pentru această iarnă? Problema energiei… în aer. Problema pensiilor speciale, jalon care trebuie închis până pe 31 decembrie, dacă mai vrem să accesăm banii din PNRR… în aer. Problema majorării pensiilor… în aer. Construcţia bugetului pentru anul viitor… în stratosferă.
Toate cele de mai sus au fost recunoscute inclusiv de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, ieri, într-o declaraţie de presă. Trec peste faptul că principalul partid aflat la guvernare are, nu de puţine ori, comportament de partid de opoziţie, văicărindu-se aproape zilnic, dar trebuie apreciată aici sinceritatea. Mai ales că în problema pensiilor, speciale sau nu, PSD are principalii miniştrii decidenţi: inexistentul Adrian Câciu (Finanţe) şi logoreicul Marius Budăi (Muncă şi Protecţie Socială).
În timp ce suntem repetenţi la aceste chestiuni, nu mai discut de Schengen, ce fac liderii coaliţiei? Supăraţi că Klaus Iohannis a mărit pensiile cu gura cu 15% – ori ăsta era domeniul lor, nu-i aşa? – PSD-iştii, în frunte cu Ciolacu, au dus o campanie plătită împotriva PNL şi a preşedintelui exact pe tema pensiilor. În acelaşi timp, „pe surse” din ambele partide ajung în presă tot felul de „soluţii” pentru problemele de mai sus. Acestea însă nu se discută în coaliţie sau la guvern cum ar fi normal. Totodată, cei din PSD continuă să transmită că Virgil Popescu de la Energie e prost şi trebuie schimbat, în timp ce PNL-iştii îşi pun problema nivelului de intelingenţă şi înţelegere a fostului şofer Budăi. Şi deşi, strict în aceste chestiuni şi PSD şi PNL au dreptate, cei doi rămân în guvern.
Ba am ajuns în situaţia inimaginabilă cândva, ca Paul Stănescu, secretarul general al PSD, să-i acuze pe PNL-işti de populism pe tema pe pensiilor: „Angajamentul PSD este să guverneze responsabil, inclusiv când vine vorba de creșterea pensiilor. Tocmai de aceea nu trebuie abordat bugetul în mod populist.” De parcă nu Budăi a stat anul la televizor promiţând majorări peste majorări. Dar există nervi!
Pe acest fond, nu putea să se abţină Rareş Bogdan, terminatorul” pensiilor speciale şi prietenul finului intelectual Marian Vanghelie, care a sărit voiniceşte să-l apere pe „Sfinxul” de la Cotroceni. De pe poziţii intelectuale.
“Am stat 15 ani în televiziune, eu am vorbele la mine, am câteva mii de cărţi în plus faţă de Marcel Ciolacu. Dacă mă apuc să vorbesc de el, el trebuie să îşi ia trei firme de consultanţă să-i pună vorbele în gură. Să ne lase în pace, să se ocupe de guvernare”, a răbufnit Bogdan. Replica a vebit de la Gabriel Zletea, vicepreşedinte PSD. „După ce «a rezolvat pensiile speciale în 30 de zile», Rareş Bogdan şi-a ales o nouă temă de dezbatere lansând atacuri la adresa PSD şi a liderului social-democrat Marcel Ciolacu. Domnul Rareş Bogdan probabil a vrut să se deghizeze în intelectual de Halloween. Îi spun atât – meniurile din restaurantele de fiţe pe care le frecventează în Europa şi de unde se bate cu «specialii» NU sunt cărţi!”.
Glumiţe şi miştocăreli ieftine peste nervi şi lovituri de teslă în locuri sensibile. Cam acesta este peisajul politic al ultimelor vzile. În timp ce problemele energiei şi pensiilor, speciale sau nu, rămân tot cum s-a stabilit. Adică nicăieri. Şi nici măcar Elon Musk n-a mai venit…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…