Klaus Vaterland

Noi, Făt Frumos și Ileana Cosânzeana

Legea spune că poți trece frontiera cu o cantitate limitată de marfă considerată a fi cu regim special, aici vorbim de țigări sau alcool, dar nu numai. Dacă încerci punctul de trecere frontieră la intrarea în România cu un cartuș de țigări sârbești, ucrainene sau moldovenești poți avea succes și pentru că vameșul nu-și face treaba (primind asigurări sau atenții pentru indulgența asta), fie că nu observă, iar obsesia noastră pentru a păcăli autoritățile face parte din aceeași nepregătire aproape cronică pentru intrarea într-un spațiu reglementat.

Problema devine în mod evident economică atunci când observăm că avem cele mai multe legume traficate, dar și alte mărfuri. Pentru cei atât de atenți să nu intrăm nepregătiți în Spațiul Schengen este și mai grav atunci când marfa este înlocuită cu altceva, loturi de persoane, migranți ce intră cum intră în țară și vor ieși pe viitor fără un control la frontiera de vest, spre Europa. Poate pe noi nu ne mai deranjează unde merg, atâta vreme cât am scăpat noi de ei, dar tocmai aici intervine prudența Vestului, căci spre ei merg acești oameni.

După intrarea în România, migranții nu vor mai fi opriți până în Olanda de nimeni, poate de câteva filtre care să lucreze la pont, dar altfel drumul va fi liber până la Bruxelles, Berlin sau Amsterdam. De ce credeți că vedem pe marginea drumurilor echipaje comune ale poliției de frontieră cu cele ale Frontex? Doar din rațiuni numerice, că nu avem noi suficienți agenți? Pot fi luate în considerare și aceste detalii organizatorice, dar în mod cert un echipaj mixt este mai de încredere pentru oficialii europeni.

Legea obligă instituțile să facă periodic verificarea stării de sănătate a angajaților prin contracte cu clinici specializate. Plătim acest serviciu către acele instituții, deci îndeplinim criteriile tehnice, dar ele nu vin întotdeauna. Poate că circulă numai ștampilele și semnăturile. Totul este în regulă. Am îndeplinit obligațiile, dar treaba nu e făcută. Și nici nu va fi făcută, atâta vreme cât ne vom mulțumi să spunem că totul merge bine. La fel este și cu protecția muncii și alte norme respectate doar pe hârtie.

Aveam țara cu cele mai multe accidente auto mortale. Drama aceasta durează de când lumea, însă pe acest fond școlile de șoferi și instituțiile care susțin examenele de admitere trec fraudulos pe bandă rulantă candidați analfabeți, fără capacitatea de a citi și apoi învăța un text. Statul se poate apără, spunând că toate criteriile sunt îndeplinite. Examenul este susținut în fața unor agenți de poliție, procedura este în test grilă, avem de toate, doar că pe drumuri sunt trimiși șoferi iresponsabili care îngroașă macabra statistică.

Am dat câteva exemple aproape la întâmplare. Dar de reținut este ideea că noi avem legi, avem reguli, avem respectate criteriile pentru intrarea în Schengen, dar asta nu este tot. Avem și medici bine plătiți în ultima vreme și de aia tot ne minunăm când aflăm că se mai ia șpagă. Vă amintiți de marea operațiune cu mascați din vămi din urmă cu mulți ani? Când au fost „săltați” aproape toți cei din turele în frontieră pentru a fi duși la audieri? E, întrebați-vă (ca și mine) câți au condamnări cu executare după un proces câștigat de procurori, nu condamnări cu suspendare după acorduri de recunoaștere.

Da, vom putea spune că e nedrept ca alte țări la fel de în neregulă sunt în Schengen, iar pe noi nu ne lasă. Din acest punct de vedere ar fi corect să avem și noi acces la acest spațiu, dar nu că am lua nota 9 sau 10 la teză, ci că elevul din banca de lături a luat 7 copiind pe rupte. Pentru cei care văd doar concurența Constanța-Rotterdam la baza acestor prudențe olandeze, le propun să facă un test. Să meargă să mituiască un polițist pentru a primi nemeritat un carnet de conducere în România și, apoi, în Olanda. Să vedem dacă sunt diferențe.

Ar fi o fereastră de oportunitate pentru România să forțeze acum alipirea la Schengen, ar fi un impuls ce ar lăsa o vreme fără muniție euroscepticii, însă dacă nu ne recunoaștem hibele mereu vom merge înainte cu frustrarea asta păguboasă că noi suntem cei buni, pedepsiți de cei răi. Nu vom vedea niciodată cum am fi arătat ca țară dacă „cei răi” nu s-ar fi îndoit de noi, ca niște profesori acrii și nesuferiți, și nu ne-ar fi tras după ei să respectăm punct cu punct condițiile de aderare și postaderare. Cu o lună înainte de luarea deciziei în consiliul miniștrilor de interne ai UE, Marcel Ciolacu de la PSD a anunțat că vom fi primiți în Schengen. Dacă așa va fi, înseamnă că „ne-a zis el”. Dacă nu va fi așa, atunci să vezi mânie patriotică!

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

14 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

14 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

14 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

16 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

16 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

17 ore ago