Planurile primarului Timișoarei de a pune o entitate proprie a primăriei să se ocupe de cimitirele orașului după o perioadă de doi ani în care… ceva firmă să fie pus să o facă au fost date peste cap chiar de către firma care se ocupa provizoriu de o parte din cimitirele din oraș, societatea Denisalex. Aceasta a contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor regulile din dosarul de licitație și parțial, dar esențial, a avut dreptate.
În concluzie, CNSC a admis plângerea depusă și a cerut primăriei să modifice o serie de prevederi din caietul de sarcini. Cea mai importantă se referă la durata contractului. Inițial, primăria propunea un contract pe un an de zile, perioadă în care să se apuce de făcut acte și strategii prin care să se facă o structură a municipalității, care să se ocupe de administrarea cimitirelor, fără ca acestea să fie atribuite unei firme private. La acel moment subiectul a devenit unul de dispută politică, eram în apogeul crizei în care viceprimarul Cosmin Tabără era deja în prag de a fi lăsat fără atribuții. Primarul a dorit promovarea unei hotărâri de consiliu local care să dea cimitirele la licitație pentru un contract de un an, dar viceprimarul Tabără a făcut public proiectul, înainte de a ajunge la plen, ceea ce a dus la un mic scandal https://debanat.ro/2022/07/noua-disputa-politica-a-timisoarei-se-muta-pe-cimitire-licitatia-pentru-administrator-pentru-maxim-doi-ani-ulterior-inapoi-la-primarie_373810.html . Până la urmă, primarul a acceptat un contract pe maxim doi ani.
Degeaba, societatea Denisalex SRL, o cunoștință veche a primăriei, care și primise provizoriu administrarea unora dintre cimitirele orașului https://debanat.ro/2022/01/primaria-a-gasit-administrator-pentru-mare-parte-dintre-cimitirele-timisoarei-pe-jumatate-de-an_355476.html, după ce refuzase înainte să părăsească cimitirele unde i se reziliase contractul, fiind acuzată că nu și-a făcut treaba, a contestat această prevedere din dosarul de licitație și CNSC i-a dat dreptate. Legea spune că aceste contracte de concesiune a administrării cimitirelor se fac pe minim cinci ani și nu pe doi. În concluzie, prevederea trebuie acum adaptată în caietul de sarcini.
Hotărârea CNSC ridică un semn de întrebare, despre cât de informați sunt juriștii instituției, având în vedere faptul că legea are prevederi clare despre speță, dar dosarul a fost făcut fără să se țină cont de acestea.
O altă prevedere contestată de Denisalex și pentru care CNSC i-a dat dreptate se referă la întreținerea monumentelor personalităților și eroilor, deși legea spune că acestea se întrețin din banii UAT. La Timișoara avem Cimitirul Eroilor, unde sunt sute de morminte ale celor căzuți la Revoluție, iar întreținerea acestora ar costa enorm pentru firmă. În precedentul contract de concesiune aceste servicii erau realizate de Horticultura.
De asemenea, în decizia CNSC se mai solicită adaptarea a alte prevederi, referitoare, de exemplu, la paza cimitirelor și la impunerea unui număr de persoane angajate pentru aceasta, dar și la obligația ca firma concesionară să fie obligată să repare din banii proprii mormintele în cazul unor dezastre naturale.
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…