Primăria Timişoara

Viceprimarul Ruben Lațcău a analizat situația la Pădurea Verde: ”Administrația locală are nevoie acum de mai puțină demagogie și mai multă implicare”

Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, a descoperit odată cu preluarea Pădurii Verzi că acolo sunt mari probleme cu intabularea unor părți importante din zona verde nu ar fi intabulate. Iar lipsa de reacție ar dura de nu mai puțin de 30 de ani în Primăria Timișoara, punând accentul pe activitatea desfășurată, desigur, în mandatul precedent.

Conform viceprimarului, acum e necesară realizarea a numeroase acțiuni pentru intabularea a nenumărate suprafețe de teren care ar fi fost ale nimănui în acte. S-a făcut cerere la minister în acest scop.

Primăria Timișoara face încă un pas pentru a transforma Pădurea Verde într-o pădure parc. Sunt suprafețe pe care le intabulăm pentru prima oară. Ca urmare, sunt necesare mai multe proceduri, de la completarea suprafețelor ce lipsesc din ansamblul pădurii, linii parcelare, reglementarea unor suprafețe, până la intabulare sau reglementarea regimului juridic. Azi a plecat către Ministerul Mediului o cerere pentru a primi de la stat diferența de teren necesară pentru întregirea pădurii, astfel încât să putem demara transformarea sa într-un parc de peste 500 de hectare”, spune Lațcău.

Pe aleile de la Pădurea Verde vor intra inclusiv mașinile de pompieri și Ambulanțele.

În 2020, Primăria a primit în proprietate Pădurea Verde de la statul român, cu condiția de a o transforma în pădure parc. O primă etapă a fost parcursă deja, fiind vorba despre realizarea studiului de fundamentare. Este deja avizat de Ministerul Mediului și Romsilva și urmează să reglementăm situația suprafețelor problematice. Liniile parcelare vor fi menținute, așa cum este specificat și în studiu, pentru a putea asigura acces în viitorul parc atât pentru întreținere și toaletare, cât și pentru autospecialele de pompieri sau pentru ambulanță”, mai spune viceprimarul.

El a descoperit că de 30 de ani a lipsit ”voința de a pune lucrurile la punct” în primărie și nu înțelege cum suprafețe de zeci de hectare au fost lăsate neintabulate. Deși vorbește de 30 de ani, Lațcău nu uită să specifice că de reglementare ar fi trebuit să se ocupe Direcția Verde și ”colegul ce o coordona”

”Poate unii nu știu sau poate unii au uitat, dar o parte din Pădurea Verde aparținea Primăriei Timișoara dinainte de 2020. NU a fost însă niciodată intabulată. Liceul Silvic se află într-o situație asemănătoare, la fel și suprafața de pădure dintre DN 6 (Calea Lugojului) și Canalul Bega. Sunt 30 de ani în care a lipsit voința pentru a pune lucrurile la punct și îmi este greu să înțeleg cum suprafețe de zeci de hectare care erau ale Primăriei nu au fost niciodată reglementate și intabulate. Administrația locală are nevoie acum de mai puțină demagogie și mai multă implicare, de mai puține poze și declarații. Are nevoie de mai multă muncă. Dar nu este nici de ignorat faptul că toate aceste demersuri ce au loc acum prin Direcția de Infrastructură Verde ar fi trebuit reglementate prin Direcția de Patrimoniu și colegul ce o coordona. În final, important este să ajungem proprietari pe întreaga suprafață și să demarăm proiectul prin care Pădurea va deveni un uriaș parc natural pentru timișoreni”, mai menționează Lațcău.

Copacii au căzut peste alei, iar vegetația este scăpată de sub control. În cea de a doua parte a anului viitor trebuie pusă sub control și traseele să devină circulabile.

Începând cu anul viitor, Primăria Timișoara va trebui să înceapă un proces amplu de toaletare și igienizare a pădurii, pentru că multe dintre alei sunt în acest moment blocate de copaci căzuți, iar vegetația este pe alocuri scăpată de sub control. În a doua parte a anului viitor, Pădurea Verde trebuie să fie accesibilă și traseele interioare circulabile”, încheie Lațcău.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

13 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

15 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

17 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

18 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

18 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

18 ore ago