Primăria Timișoara dorește să înființeze, cu ajutorul unei fundații, o nouă pădurice urbană. Aceasta ar urma să aibă 500 de metri pătrați și va fi creată la Gara de Est, în locul unde se află bucla de întoarcere a tramvaielor din acea zonă.
Ideea unor astfel de pădurici urbane a fost promovată destul de des, alături de o altă noțiune ”verde”, pășunea urbană, de actuala administrație. De această dată, de punerea în operă a pădurii se va ocupa o asociație, Fundația ProPark, iar municipalitatea s-ar ocupa doar de întreținere.
”Pădurea urbană miniaturală va fi realizată după conceptul dezvoltat de biologul japonez Akira Miyawaki. Aceasta este o suprafață împădurită cu specii lemnoase, are creștere rapidă și densitate mare și contribuie semnificativ la îmbunătățirea condițiilor climatice locale. Propunem dezvoltarea acestui concept prin plantarea suplimantară unui etaj de plante de talie mare (h=2-3m). Beneficiile suplimentare ale acestei abordări vor fi funcția estetică a amenajării se va atinge din primul an; Creșterea dinamicii în evoluția pădurii miniaturale”, se spune în descrierea proiectului propus de fundație.
Suprafața păduricii va fi de 500 de metri pătrați, urmând să fie plantați 2000 de puieți.
Primăria Timișoara a pregătit un proiect de hotărâre pentru aprobarea realizării acestei păduri urbane. Iar acesta specifică faptul că implicarea municipalității va fi minimă, plantarea se face de către fundație, doar întreținerea va fi făcută de operatorul primăriei. Ceea ce este interesant e că proiectul include și numele unei firme private care ar urma să îngrijească pădurea.
”Suprafața împădurită cu specii lemnoase autohtone, are creștere rapidă și densitate mare și contribuie semnificativ la îmbunătățirea condițiilor climatice locale (…)Datorită tehnicilor speciale folosite la înființarea ei, suprafața de pădure se va dezvolta autonom. Singurele lucrări de întreținere necesare vor fi 2-3 udări pe timpul verii, care pot fii suplimentate până la 10 udări în cazul unei veri secetoase. Activitățile de întreținere (udare, cosirea ierbii dintre arborii plantați, mulcire etc.) vor fi asigurate de Primăria Municipiului Timișoara prin societatea prestatoare de servicii de întreținere spații verzi SC Rogera Prest Com SRL”, se spune în proiectul de hotărâre.
La Timișoara a ajuns și ultimul din cele 17 tramvaie produse de Bozankaya, în lotul…
SCM winsed.swiss Timișoara o înfruntă pe CSM CSU Oradea duminică, de la ora 18:00, în…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Expert Business Center…
Consiliul Județean Timiș va trebui să semneze un acord de colaborare cu primăriile din Dumbrăvița…
Mai sunt doar câteva zile din acest an, iar dacă licitația pentru realizarea unei noi…
Peste 60% dintre români consideră că decizia Curții Constituționale a României de a anula turul…