Economic

Societatea Aquatim continuă investițiile din fonduri europene, dar și din surse proprii

Timișoara ar fi putut avea un preț de aproape cinci ori mai mare la serviciile de alimentare cu apă și canalizare, dacă nu ar fi fost fondurile europene. Rețelele din Timișoara, dar și din numeroase alte localități din județ, au beneficiat și în acest an de investiții semnificative în infrastructura destinată acestor servicii de utilitate publică, atât din bani europeni nerambursabili, dar și din fondurile proprii ale Aquatim, operatorul regional.

Cea mai importantă sursă de finanțare este Programul Operațional Infrastructură Mare. Valoarea totală a proiectului este de 239,5 milioane de euro, din care 180,4 milioane de euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.

Finanțarea este asigurată în proporție de 75,35% de Uniunea Europeană, 16,88% de la bugetul de Stat, 6% co-finanțare Aquatim și 1,77% de la bugetul local.

Proiectul promovează investiții pentru sistemele de alimentare cu apă și canalizare în 81 localități din judetul Timis, grupate în 26 de sisteme de alimentare cu apă, respectiv 28 de aglomerări. Rezultatele obținute vor include 22 de stații de tratare a apei, 483 km de conducte de alimentare cu apă, 6 stații de epurare, 412 km de rețele de canalizare, o linie de valorificare energetică a nămolului, respectiv un sistem SCADA regional.

Pentru locuitorii municipiului Timișoara, proiectul prevede extinderea/reabilitarea rețelelor de apă și canalizare pe 92 de străzi, modernizarea Stației de Tratare a Apei Potabile Bega, o linie de valorificare energetică a nămolului și un sistem SCADA regional.

În 2022 s-au emis ordinele administrative și au început lucrările pe o parte din străzile incluse în proiect, precum și la Stația de Tratare a Apei Potabile Bega. În prezent sunt în curs de execuție lucrări din fonduri proprii în valoare de peste 31.000.000 lei, atât în județ, cât și în municipiul Timișoara.

În ceea ce privește investițiile din fondurile proprii ale Aquatim, în anul 2022 au fost finalizate lucrări de extindere și reabilitare rețele de apă și canalizare sau de optimizare a proceselor de tratare și epurare în mai multe localități din județul Timiș: Săcălaz, Hitiaș, Sârbova, Cărpiniș, Deta, Ianova, Curtea, Criciova, Sacoșu Turcesc, Recaș, Jimbolia.

De asemenea, s-au desfășurat lucrări de extindere și reabilitare a rețelelor pe mai multe străzi și bulevarde din Timișoara. Valoarea totală a lucrărilor recepționate în 2022 este de peste 16.500.000 lei

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

2 ore ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

2 ore ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

3 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

4 ore ago

Sâmbăta viitoare se deschide Târgul de Crăciun de la Timișoara

Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…

4 ore ago

Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate

Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…

4 ore ago