Acuzat de conflict de interese, de folosirea unei funcții pentru favorizarea unei persoane, respectiv de fals în declarații de pe vremea când era primar al comunei Dudeștii Noi, Alin Nica, şeful Consiliului Județean Timiș, reacționează pe tema acuzațiilor aduse de ANI.
Alin Nica afirmă că a dat explicaţii la ANI pentru acuzele care i se aduc.
”Nu e nimic neobișnuit față de prin ceea ce am trecut cât am fost primar, sunt o grămadă de persoane, vor să sesizeze anumite aspecte care li se par nelegale și în acest caz totul a pornit de la o sesizare a unui cetățean care a crezut că ceea ce am făcut ca primar nu este legal. ANI, așa cum ați văzut, și-a declinat competența fiindcă sunt sesizate aspecte ce țin de natură penală și a sesizat practic Parchetul de pe lângă ICCJ cu privire la anumite aspecte ce ar putea să nască suspiciuni de nelegalitate. Eu am fost chemat la ANI și am dat explicații cu privire la toate lucrurile semnalate. În principal este vorba despre niște HCL pe care le-am inițiat cu privire la construirea unei noi biserici în Dudeștii Noi și eu fiind și membru în Consiliul Parohial, ANI a considerat că ar putea fi suspiciuni de favorizare a unei persoane”, a spus Alin Nica.
El spune că problema de care vorbește fusese deja rezolvată.
”Am crezut că am clarificat aceste aspecte, nu e niciun aspect de natură penală în a da bani de la primărie către o biserica, este legea privind cultele în care este permis că autoritățile locale să sprijine construirea de lăcășe de cult. Faptul că eu am fost membru în consiliul parohial până pe la mijlocul lui 2020 nu impietează sub niciun fel capacității mele de a fi obiectiv pentru că eu am sprijinit, în calitatea de primar, toate bisericile de pe rază administrativ-teritorială a comunei Dudeștii Noi, indiferent de confesiune”, a mai declarat Nica.
El mai este acuzat și că ar fi obținut fonduri de la o entitate cu care primăria ar fi avut contracte.
”Un alt aspect semnalat a fost acela al existenței unui contract de prestări servicii, în calitatea mea de lector cu o firmă cu care anterior primăria a avut mai multe contracte de prestări de servicii pentru cursuri de formare profesională pentru angajații primăriei sau de participare a reprezentanților comunei la lucrările Adunării Generale a Asociației Comunelor din România, firma această organizând aceste servicii, iar reprezentanții comunelor care participau la aceste adunări trebuiau să achiziționeze aceste servicii. Cu această firma, eu fiind în comisia care a elaborat codul administrativ, am fost solicitat să țin două sau trei cursuri, eu să fiu lector, să explic care sunt noile modificări. Evident că am fost remunerat pentru cursuri, cred că a fost vorba de vreo 6.000 de lei. Dar încă o dată, conform legii 161 din 2003 privind integritatea în funcțiile publice, activitățile cu caracter didactic și formare profesională sunt permise. Aceste lucruri au fost preluate și în codul administrative adoptat în 2019. De aceea, nu văd care ar fi conflictul de interese sau vreo fapta de natură penală. Mai mult decât atât, eu mi-am delegat calitatea de ordonator principal de credite către administratorul public încă din 2013 și nu am semnat nici măcar un contract cu această firmă sau vreun act legat de această firma, nici înainte și legea spune clar că nu ai voie după ce ai tu un angajament sau un contract față de o terță persoană să închei la primărie un astfel de contract, iar la noi lucrurile au fost exact invers”, conform lui Nica.
El vorbește și despre contractele de arendă.
”O ultima speță era cu un contract de arendă pe care eu l-am semnat în urmă desfășurării unei proceduri de licitație la primărie și cu persoană respectivă am avut înainte un contract de arendă pe care îl reziliasem cu câteva săptămâni înainte de licitația propriu-zisă fiindcă terenul era în aria persoanei respective, o arie mai largă pe care o lucra. Nici aici nu e vreun conflict de interese”, a continuat Nica.
Despre existența unui fals în acte, șeful CJ Timiș spune că de fapt a fost o greșeală de redactare a unui document, referitor la calitatea de membru în Consiliul Parohial al Bisericii Ortodoxe din Dudeștii Noi. Prolema a apărut la prelucrarea declarațiilor de interese, prin preluarea datelor din precedenta.
”Aici a fost o simplă eroare de copy/paște. În fiecare an copiez din declarația de interese a anului precedent”, a încheiat liderul CJ Timiş.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…