Prețurile de pe piața imobiliară din Timișoara au avut anul trecut exact evoluția celor la nivel național. În ambele cazuri vorbim de o creștere de șase procente.
Potrivit unei analize realizate de portalul Imobiliare.ro, în perioada ianuarie – decembrie 2022, locuințele sunt cu 6% mai scumpe față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, suma medie solicitată pentru o locuință a crescut de la 1.593 la 1.682 de euro pe metru pătrat util. Creșterea prețurilor a intrat, astfel, într-o etapă de decelerare, ritmul fiind inferior celui înregistrat în 2021.
„Anul 2022 a fost caracterizat de multă incertitudine – pe de-o parte panica generată de conflictul din țara vecină, apoi creșterea costului de construcție pentru a culmina cu inflația fără precedent și creșterea costului de finanțare. Totuși, piața rezidențială și-a urmat cursul, numărul tranzacțiilor a fost unul semnificativ, iar prețurile au continuat să crească. Totodată, ne așteptăm la un prim semestru din anul 2023 mult mai calm, în care costurile de construcție se stabilizează, iar prețurile locuințelor se ajustează în funcție de acest factor. Cererea va fi influențată de costul ridicat al finanțării, însă și oferta va fi mai mică, mulți dezvoltatori amânând noi etape de dezvoltare până la stabilizarea situației economice, astfel încât echilibrul dintre cerere și ofertă se va menține, dar pe o piață contractată. Vom vedea ajustări de prețuri, corecții pe segmentele mass-market care depind de creditare, în egală măsură în care vom vedea și creșteri de prețuri pe segmentele premium care atrag în continuare investitori,” a declarat Daniel Crainic, directorul de marketing Imobiliare.ro.,
În Timișoara, ritmul de creștere al prețurilor a înregistrat un avans de 6% în anul 2022, comparativ cu 7% în anul 2021. Astfel, prețul mediu pe metru pătrat util a crescut de la 1.378 de euro la 1.454 euro. Piața rezidențială veche din acest centru regional a evoluat ușor în anul 2022, înregistrând astfel o creștere de 4%, comparativ cu 5% în anul anterior. Pe piața nouă, ritmul de creștere al prețurilor a înregistrat o evoluție de 10% în anul 2022, în timp ce în 2021 a consemnat o creștere cu 11%.
Oferta de locuințe vechi disponibile spre vânzare s-a aflat într-o ușoară scădere în anul 2022. Astfel, în marile orașe din România au fost scoase la vânzare circa 31.500 de apartamente și case vechi, în scădere de la 37.300 în anul 2021. Pe piața veche au existat mai puține proprietăți rezidențiale disponibile spre închiriere: numărul acestora din urmă a scăzut cu circa 15,7% pe parcursul lui 2022, anume de la 60.000 de oferte în 2021, la 50.600.
În şedinţa BPN a PNL desfăşurată duminică seara s-au luat câteva decizii care privesc şi…
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…