Primăria Timişoara

Primăria Timișoara trece banii necheltuiți la proiectul de reabilitare a Turnului de Apă din Iosefin și transformare a acestuia în centru cultural

Primăria Timișoara propune transferul a peste 800.000 de lei către proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă din Iosefin a sumei de 810.153,19 lei. Banii vor proveni din utilizare excedent aferent bugetului de fonduri externe nerambursabile, aflat in sold la 31.12.2022.

Suma respectivă a rămas nefolosită în urma neutilizării conform scopului inițial. Acum, municipalitatea propune consilierilor locali să aprobe transferul sumelor necheltuite spre proiectul Turnului de Apă din Iosefin, care a deservit orașul și rețeaua de alimentare cu apă în anii trecuți.

Ținând cont de aceste aspecte precizate în legislația mai sus menționată, propunem aprobarea utilizării excedentului aferent bugetului de fonduri externe nerambursabile, din anul 2022, în vederea asigurării continuității procesului de implementare a proiectului  “Refunctionalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de apa Iosefin, str. Gh. Baritiu”, se spune în proiectul de hotărâre.

Proiectul „Refunctionalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apa, Iosefin, str. Gh. Baritiu”, in baza HCL 397/2020 este deja în curs de derulare. Proiectul propune realizarea unor intervenții pentru obținerea de spații expoziționale și pentru evenimente culturale. Amenajarea exterioară presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții (formată din birou administrativ și grupuri sanitare), care constituie un aparat complex de intrare. Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcției din exterior și care poate fi folosit ca spațiu expozițional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton și o copertina. Spațiile create în turn vor fi: zona de intrare – cafenea conectată cu spațiul exterior, la cota 24,75m – sală de expoziții, la cota +28,50m – spațiu foaier, la cota +34,50m –  sală pentru activități culturale, la cota +45,50 m – belvedere. Lucrările, realizate de Primăria Municipiului Timișoara, vor consta în: restaurarea scărilor și balustradelor, se va păstra rezervorul 1 integral și se va amplasa un planșeu metalic în interior (spațiu foaier), se va păstra rezervorul 2, dar se vor realiza în el goluri pentru lumină (sala pentru activități culturale), se vor realiza scări interioare noi, se vor înlocui tâmplăriile exterioare, se va înlocui ușa de acces metalică cu una de sticlă, se vor aplica tehnici de curățare adaptate finisajelor existente cărămidă aparenta/beton, se vor realiza noi finisaje interioare.

Valoarea totală a proiectului este de 10.921.581,94 lei, din care 7.358.432,65 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE (85%), 1.298.546,94 lei reprezintă cofinanțarea națională (15%) și 2.164.546,90 lei reprezintă contribuția proprie a promotorului și a partenerului de proiect, din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

7 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

7 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

12 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

13 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

13 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

15 ore ago