Administratie

Prefectura Timiș a descoperit că o clădire de la Liceul Economic din Timișoara e de risc seismic 1. Primăria confirmă

După scandalul de la finalul săptămânii precedente, când Școala Generală 1 din Timișoara era desemnată și ulterior infirmată ca fiind de risc seismic 1, iată că o nouă dispută apare pe această temă. Este vorba despre descoperirea unei expertize tehnice la un corp de clădire școlară care a fost încadrat în clasa de risc seismic I, descoperit la un liceu de prestigiu din Timişoara, Liceul Economic.

În urma apariției situației, s-a decis ca în perioada următoare cursurile vor intra în online de mâine şi elevii vor fi relocați

”Avem o problemă în Timișoara, un liceu cotat printre cele mari din oraș, a fost cotat astăzi ca fiind de risc seismic 1. Este vorba despre Liceul Economic Timișoara. După cutremurul din Gorj, guvernul a solicitat tuturor UAT-urilor situația clădirilor aflate în clasa de risc seismic I. Primăria Timişoara a trimis cu adresa 4106 din 17 februarie către Instituția prefectlui, prin care ne comunică cum că “niciuna din expertize nu a încadrat imobile expertizate în risc seismic clasa I”. Am comunicat la București la Ministerul Educației acest lucru. În dimineața asta am aflat cu stupoare că există o școală, acest liceu care are o clădire expertizată în clasa 1 de risc seismic. Este o expertiză întocmită în luna martie 2021. La pagina 22, scrie negru pe alb, clasa de risc seismic finală: Rs I, din care fac parte clădirile cu risc ridicat de prăbuşire la cutremur”, a declarat Mihai Ritivoiu.

Situația a fost considerată gravă și s-a cerut trecerea copiilor care studiau acolo în mediul online.

”Drept urmare, am solicitat Inspectoratului Şcolar Județean să oprească orele desfăşurate în această clădire vor intra în mediul online, este cel mai prost lucru ce se putea face, am solicitat Inspectoratul Școlar Județean să găsească cu primăria o modalitate prin care clasele să fie relocate”, mai spune prefectul.

Programul a 300 de copii va fi afectat. nouă clase învață acolo (6 de a IX-a, 2 de a X-a, 1 de a XII-a), acestea vor intra de mâine în online, urmând ca în următoarele zile să fie găsite soluții pentru relocarea lor. Încă o clasă de seral va fi relocată de mâine.

Nimic nu este mai important ca siguranța copiilor noştri, consideră oficialul.

”Consider iresponsabilă atitudinea Primăriei Timişoara. Vreau să atrag atenția primăriei, poate mai sunt și alte expertize, Le cer să facă din siguranța în şcoli în caz de cutremur prima lor prioritate şi să prezinte o situație completă a şcolilor în cel mai scurt timp!”, a încheiat prefectul de Timiș.

ISJ Timiș propune studiul în două schimburi

La scurt timp de la anunțarea descoperirii școlii cu risc seismic 1 a venit și reacția Inspectoratului Școlar Județean. Decizia de trecere momentan în online a fost confirmată, iar în perioada următoare se va trece la reorganizarea activității și transformarea, dacă e posibil, la studiul în două schimburi.

”În urma evenimentelor seismice care au avut loc zilele trecute, la nivelul unităților de învățământ din județul Timiș, s-a realizat o analiză a clădirilor din punctul de vedere al riscului seismic pe care îl comportă, așa cum deja am informat opinia publică. În ceea ce privește Corpul A de clădire din cadrul Colegiului Economic ”F Nitti” Timișoara, vă informăm că acesta se încadrează în clasa de risc seismic 1. În urma consultărilor cu conducerea unității de învățământ și cu Primăria Timișoara, s-a decis ca, de mâine, 28.02.2023, toate cele nouă clase de elevi care își desfășurau aici activitatea, să treacă în sistem de predare on-line, urmând ca, în acest interval de timp, conducerea unității de învățământ să reorganizeze activitatea, astfel încât să se lucreze în două schimburi. Dacă, totuși, această soluție se dovedește a fi nefezabilă, clasele respective își vor desfășura activitatea, temporar, la Școala Gimnazială Nr. 12, Timișoara, grație conlucrării conducerii celor două instituții de învățământ”, a anunțat Aura Danielescu, inspector școlar general Timiș.

Ruben Latcau

Primăria admite situația și îl ceartă pe prefect

Ulterior, într-o declarație de presă, viceprimarul Ruben Lațcău a confirmat situația. El spune că pentru clădirea liceului există un program de consolidare și creștere a înălțimii cu un etaj. În final a admis că există acea clădire cu risc seismic, dar că e doar una pentru că nu s-ar fi făcut și alte expertize ”pe bune”

„Acolo, la Francesco Saverio Nitti avem un proiect de extindere acel corp de clădire cu încă un etaj. Parte din extindere este și o expertiză tehnică care să ne spună care este starea tehnica a acestei clădiri și ce intervenții trebuie să facem. În mod evident, va fi nevoie de o reconsolidare, acest lucru îl știm, proiectul intra mâine în plen de consiliu local și vom merge în etapa următoare, partea de proiectare propriu-zisă și în mod evident, în momentul în care se vă ajunge la execuția lucrărilor, se va rezolva și aceasta problema de consolidare și, ca atare, și riscul seismic. Realitatea e că trăim într-un stat în care guvernul ia decizii butaforice, absurde, de la o zi la alta, fără să aibă în vedere să conștientizeze problemele de sistem în întreagă tara. Avem o singură școală în acest sistem în vestul României, în clasa I de risc, pentru că avem o singură expertiză făcută pe bune în ultimii ani de zile. Dacă ar fi să facem expertize reale ăn toată țara pe școli în întreagă țară, ar fi dramatic”, a spus Lațcău.

În poziția sa, viceprimarul acuză guvernul pentru că cei de la București încearcă să se spele de orice responsabilitate. El a dorit să precizeze că sistemul actual are în vedere pentru prefect doar un rol de a da ordine, fără a oferi vreodată soluții.

„Vom continua acest proces în pofida și nu cu sprijinul guvernamental. Suntem obișnuiți cu acest sistem în care singurul rol al prefectului și al instituțiilor din subordinea prefectului este de a veni și de a da sarcini, să spună ce nu se poate face, niciodată de a găsi soluții și de a implementa lucruri de care este nevoie”, a mai declarat Lațcău.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

4 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

4 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

11 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

14 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

15 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

17 ore ago