Social

A început campania de sterilizare a câinilor metiși și rasă comună, pe banii primăriei

Primăria Municipiului Timișoara a demarat campania de sterilizare gratuită a câinilor aparținând rasei comune și metișilor. Campania este destinată sterilizării animalelor ai căror stăpâni, persoane fizice, au venituri sub salariul mediu brut și domiciliul sau reședința în Timișoara. Costurile aferente serviciilor de sterilizare sunt acoperite prin bugetul local.

Pentru facilitarea procedurii de înscriere, Primăria Timișoara pune la dispoziția cetățenilor două numere de telefon dedicate – 0256/969 interior 198 și interior 102.

După formarea numărului de telefon, se tastează interiorul 198 sau 102, fără a mai aștepta direcționarea prin centrală.

Apelul va fi preluat de persoanele care asigură înscrierea doritorilor și înregistrarea datelor pe care aceștia trebuie să le furnizeze, respectiv numele și prenumele, adresa de domiciliu și un număr de telefon. Procedura de înscriere se poate realiza extrem de simplu și prin e-mail la adresa: alexandra.pintea@primariatm.ro. Pe această adresă de e-mail, se vor transmite aceleași date – numele și prenumele, domiciliul și un număr valid de telefon, pentru a se putea lua legătura cu beneficiarul, în vederea programării.

Primii doritori s-au înscris deja, urmând să primească informațiile necesare în vederea stabilirii datei și orei pentru programare. Se va emite un bon de ordine, cu valabilitate de două luni, interval în care se va realiza intervenția, conform programării. Proprietarul se va prezenta, în perioada comunicată, la cabinetul veterinar, în vederea sterilizării animalului de companie.

Solicitanții vor prezenta următoarele documente: cartea de identitate a proprietarului animalului de companie, care să ateste domiciliul sau reședința în Timișoara; carnetul de sănătate al câinelui, care atestă microciparea; dovada veniturilor proprietarului, în valoare mai mică decât salariul mediu brut, în conformitate cu legislația în vigoare (adeverință, cupon de pensie, declarație pe proprie răspundere).

În cazul în care câinele nu este microcipat, individualizarea și înregistrarea pot fi făcute în ziua sterilizării, costurile fiind suportate de către proprietar. În situația în care proprietarul are venituri foarte mici și nu își permite să achite costul microcipării, acesta va fi suportat de o organizație non-guvernamentală de protecție a animalelor, care și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini astfel proprietarii care doresc să parcurgă întreaga procedură, dar nu dispun de resursele financiare necesare.

Procedura de sterilizare, singura modalitate umană și dovedit eficientă pentru controlul populației canine, prezintă multiple avantaje: se evită înmulțirea necontrolată, crește calitatea vieții animalului, prevenindu-se apariția unor afecțiuni, se ameliorează temperamentul acestuia.

Programul de sterilizare gratuită reprezintă o oportunitate de a contribui la creșterea calității vieții pentru câini, dar și pentru a preveni abandonul câinilor. Acest fenomen are implicații neplăcute și nedorite, atât pentru siguranța cetățenilor, cât și pentru viața animalelor.

Programul se va derula pe o perioadă de 2 ani și va asigura contravaloarea sterilizării pentru aproximativ 2.500 de câini.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

10 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

12 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

15 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

15 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

16 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

16 ore ago