Invatamant

Trei profesori de la Universitatea Politehnica Timișoara au fost incluși în topul Research.com. Instituția, pe primul loc în țară

Trei dintre profesorii Universității Politehnica Timișoara au fost incluși în cea de-a 9-a ediție a clasamentului Research.com a celor mai buni oameni de știință din domeniul Electronică și Inginerie Electrică. Topul este bazat pe informații consolidate din diverse surse de date, inclusiv OpenAlex și CrossRef.

Clasamentul plasează Universitatea Politehnica Timișoara pe primul loc în țară și pe locul 291 în lume. Poziția în clasament se bazează pe o sumă a indicelui D (indicele H de disciplină) al tuturor oamenilor de știință de seamă afiliați la acea universitate. Instituția timișoreană de învățământ superior, cu o tradiție de peste 100 de ani, este prezentă în top cu 3 profesori – Radu-Emil Precup, Ion Boldea și Ștefan Preitl – care ocupă și primele trei poziții în clasamentul național.

Clasamentul celor mai buni oameni de știință pe domeniu este o listă bazată pe examinarea a 166.880 de persoane din diverse surse de date bibliometrice. Pentru disciplina Electronică și Inginerie Electrică au fost examinate 10.355. Pragul indicelui D pentru aprobarea unui om de știință care trebuie luat în considerare este setat la 30 dacă majoritatea publicațiilor lor sunt în domeniul electronicii și ingineriei electrice. Criteriile de includere pentru ca savanții să fie luați în considerare în clasamentul oamenilor de știință de top se bazează pe indicele D, proporția contribuțiilor făcute în cadrul disciplinei date, în plus față de premiile și realizările acestora. Pragul indicelui D pentru listarea oamenilor de știință de top este stabilit ca o creștere de 10, în funcție de numărul total de cercetători estimați pentru fiecare disciplină, asigurându-se totodată că primii 1% dintre oamenii de știință de top sunt luați în considerare în clasament.

Deoarece scopul principal al clasamentului Research.com este de a se asigura că doar cercetătorii autentici sunt incluși, fiecare profil este verificat manual și corelat încrucișat cu publicațiile dintr-o gamă largă de surse credibile. Ideea realizării acestui top este de a inspira savanți, antreprenori și factori de decizie din întreaga lume să exploreze spre ce se îndreaptă experții de top și să ofere o oportunitate întregii comunități științifice de a descoperi care sunt experții de top în domenii specifice de cercetare, în diferite țări.

Profesorul Radu-Emil Precup, membru corespondent al Academiei Române, în prezent directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat din cadrul Universității Politehnica Timișoara, este unul dintre specialiștii recunoscuți la nivel mondial. În 2015, prof.dr.ing. Radu-Emil Precup a fost desemnat cel mai bun din lume în domeniul automaticii. Mai mult, rezultatele obținute de el și de echipa sa au dus și Universitatea Politehnica Timișoara pe locul I în clasamentul Scopus. În 2018 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, Secția de Știința și Tehnologia Informației.

Unul dintre cei mai prolifici profesori ai Universității Politehnica Timișoara, academicianul Ion Boldea, a desfăşurat încă din tinereţe o intensă activitate ştiinţifică, publicând articole, studii de specialitate în diferite reviste din ţară şi străinătate. A inventat şi a realizat în ţară primul vehicul pe pernă magnetică din lume cu motoare liniare sincrone performante. De asemenea, inventat o oscilomaşină liniară, brevetată în SUA şi alte 32 de ţări, care se află pe piaţa mondială. Este laureat al Premiului „Aurel Vlaicu” al Academiei Române.

Prof.dr.ing. Ștefan Preitl, directorul Centrului de cercetare ştiinţifică în Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara în perioada 2001-2011, este unul dintre profesorii de la UPT care au contribuit la recunoașterea, în 2020, a Politehnicii timișorene ca cea mai bună universitate din România în domeniul informaticii, automaticii și calculatoarelor.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Românii îşi aleg astăzi preşedintele. În Timiş peste 600 de mii de persoane sunt aşteptate la urne

La ora 7.00 au fost deschise secţiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale,…

O oră ago

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

15 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

18 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

19 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

21 de ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

21 de ore ago