Administratie

Adio terasă de la Symphony! Primăria Timișoara cere chirie mult mai mare și desființarea construcției lipite de clădirea monument, a Operei

Plăcerea de dimineață a multor timișoreni, de a-și bea cafeaua la terasa închisă a cafenelei Symphony, din zona zero a Timișoarei, se va schimba radical. Municipalitatea va taxa mai mult chirie de la societatea care deține stabilimentul, dar cere și desființarea terasei despre care spune că încalcă regulamentul local în domeniu.

Colțul clădirii Operei din Timișoara unde se afla terasa Symphony va rămâne fără construcția care de ani de zile se ”mulează” pe forma acesteia. Primăria Timișoara a decis să majoreze chiria percepută societății care deține cafeneaua. Conducerea primăriei a propus un contract pe un an, dar s-a negociat unul pe doi. Modificarea importantă se referă la valoarea chiriei percepute, una superioară celei actuale, dar nu îndeajuns de bine ”măsurată” de un specialist de la ANEVAR. Pentru spațiul din mijlocul mijlocului Timișoarei se propunea, în urma unei astfel de evaluări, o sumă de 20 de euro pe metrul pătrat. Primăria cere o nouă evaluare.

Proiectul de hotărâre supus votului CLT propunea un contract pe un an, conform tradiției pe care actuala conducere USR a municipalității dorește să o impună pentru toate contractele de acest fel. Proiectul a apărut pe ordinea de zi suplimentară a plenului.

De asemenea, la semnarea unui nou contract, cei care dețin cafeneaua vor avea la dispoziție 60 de zile de la semnarea unui nou contract pentru a demola structura montată sub formă de terasă în jurul clădirii operei, considerat a fi un monument de clasă A.

Prețul de 20 de euro pe metru pătrat, propus în urma unei evaluări, nu a fost acceptat de municipalitate, așa că s-a cerut o nouă evaluare.

Liderul grupului de consilieri locali ai USR, Paula Romocean, a spus că va depune plângere la ANEVAR, organizația evaluatorilor imobiliari, pentru rezultatul obținut în urma raportului de evaluare asupra chiriei. Prețul obținut, de 20 de euro pe metru pătrat, a fost considerat foarte mic, unul care nu reflectă valoarea actuală a chiriilor din centrul Timișoarei.

Liberalul Simion Moșiu, unul dintre cei mai prezenți consilieri locali la fiecare ședință, a propus un contract pe doi ani, nu pe un an, iar propunerea a fost acceptată de aleși. Ce nu a fost lămurit liberalul e de ce terasa nu corespunde.

„Ce nu e în concordanță, culoarea, designul? E una din terasele reprezentative din oraș. Ce trebui să facă?”, a spus Moșiu în plen.

Dominic Fritz i-a explicat: acolo nu e nicio terasă, e o construcție, cu acoperiș.

„E o construcție, domnule consilier, nu sunt permise construcțiile (…) Poți să pui niște mese, dar atât. Sub mese aici e ceva. Nu puneți picioarele direct pe pavaj. Dar asta e regula. Trebuie să fie direct pe pavaj, nu pe altceva. Toate terasele au înțeles ce trebui să facă. Nu ai nevoie să ai acoperiș, nu ai nevoie să construiești ceva, ai nevoie să pui niște mese. Mergeți prin centru, unde mai găsiți o terasă construită? Lipită și de un monument de clasă A”, a venit răspunsul din partea primarului Dominic Fritz.

Moșiu a fost supărat și a spus că dacă trebuie să stea pe terasă înseamnă că trebuie să facă reumatism.

„Deci trebuie să facem reumatism, adică stăm pe pavaj…”, a mai spus Simion Moșiu.

O altă problemă a construcției gen terasă este că blochează obținerea unei autorizații de protecție la incendiu.

„Clădirea operei nu va putea niciodată să fie avizată pentru incendii dacă parterul, adică traseul stânga – dreapta intrării nu vor fi evacuate și golite. În momentul în care vom reabilita clădirea operei pe DALI-ul făcut de INP, în mod automat, atât partea stângă, cât și partea dreaptă vor trebui să fie eliberate și să existe culoare de ieșire din operă”, a spus și viceprimaul Ruben Lațcău.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Anunţ Ghiroda

Anunț public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu COMUNA GHIRODA anunță publicul…

11 minute ago

La Timișoara are loc Festivalul Muzicii de Cameră, în organizarea UVT

În luna mai, Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara organizează…

17 minute ago

Continuă operațiunile de măturat stradal. E necesară parcarea alternativă

La Timișoara continuă campania de salubrizare stradală începută pe străzi, în luna aprilie. Această campanie…

21 de minute ago

Accident pe Calea Buziaşului. Un pieton, în stare gravă după ce a fost acroşat de o autoutilitară

Incident rutier grav, marţi în jurul orei 9.30 pe Calea Buziaşului. Un muncitor care lucrează…

27 de minute ago

Oţelul are 2-0 în finala campionatului de futsal cu CFR Timişoara

Decizia de a menaja titularii şi a juca cu rezervele în ultimul meci din play-off…

2 ore ago

Nicolae Robu nu e nici ipocrit şi nici populist, precum timişorenii de la care aşteaptă voturi. Astfel că vrea pensie specială

Motto: “Am spus că sunt de acord cu pensiile speciale. Eu nu sunt ipocrit. Nu…

2 ore ago