Consiliul Judeţean Timiş

Castelul Huniade primește 21,9 milioane de lei, din PNRR, pentru reabilitare la interior și exterior

Castelul Huniade din Timișoara primește 21.9 milioane de lei, bani din PNRR, acordați în vederea realizării de diferite lucrări la interior, dar și la fațada clădirii. Contractul de finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C11. Turism și cultură pentru proiectul „Restaurarea obiectivului Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului”, a fost semnat marți, 25 aprilie.

Potrivit proiectului, se vor realiza următoarele categorii de lucrări: restaurarea zidurilor și tavanelor prin aplicarea tencuielilor de finisaj după realizarea lucrărilor de consolidare (cămășuieli) și zugrăvelilor pe bază de vopsele silicatice; desfacerea completă a pavimentului din mozaic realizat la interior; refacerea pardoselilor, cu piatră naturală;  restaurarea tâmplăriei din lemn (uși și ferestre); restaurarea feroneriei originare; restaurarea fațadei principale după finalizarea lucrărilor de consolidare; restaurarea scărilor din piatră de marmură din zona de nord-vest; refacerea și reabilitarea grupurilor sanitare existente în zonă; restaurarea decorațiunilor parietale descoperite cu ocazia releveului; montarea unor șenile pentru accesul persoanelor cu dizabilități și finisaje interioare.

„De 30 ani s-a încercat reabilitarea Castelului Huniade, fără succes. Obiectivul din centrul Timișoarei are o istorie de probleme, însă, prin obținerea acestor fonduri, îl vom repune, în sfârșit, în circuitul muzeal. În acest mandat, am semnat contracte de finanțare în valoare peste 1 miliard de lei, un record în istoria Consiliul Județean Timiș. Am atras fonduri europene, facem investiții majore, suplimentăm constant bugetul județului cu diverse surse de finanțare și mișcăm lucrurile pe direcția cea bună pentru județul Timiș”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Proiectul prevede realizarea unui circuit muzeal cu pornire din accesul principal, intrarea principală pentru vizitatori, amplasată pe tronsonul de Nord al muzeului și prin intrarea secundară, amplasată în tronsonul de Est. Pentru persoanele cu dizabilități de vedere se vor monta modele tactile ale exponatelor/panourilor, pentru ca acestea să poată obține informații referitoare la zonele vizitate, panouri informative în alfabetul Braille, iar pentru deplasarea în siguranță se vor monta covoare tactile.

Vor fi realizate instalațiile necesare și vor fi asigurate sursele de energie pentru funcționarea acestora de la momentul finalizării până la realizarea tuturor tronsoanelor și etapelor propuse prin proiect, măsuri ce conduc la creșterea performanței energetice fără a afecta caracterul și valoarea culturală a monumentului.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Crin Antonescu, anunţat candidatul comun al coaliţiei la alegerile prezidenţiale

PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru…

10 minute ago

Accidentul de la miezul nopţii. S-a răsturnat cu maşina în câmp

O clipă de neatenţie a fost destul încât să ajungă la spital. I s-a întâmplat…

33 de minute ago

Marilen Pirtea, desemnat şi oficial preşedinte al PNL Timiş. Vasile Blaga, secretar general adjunct la nivel naţional

În şedinţa BPN a PNL desfăşurată duminică seara s-au luat câteva decizii care privesc şi…

O oră ago

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

19 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

20 de ore ago