La Timișoara este deschisă în această perioadă, la Muzeul Național de Artă din Timișoara Expozitia „Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cucuteni”, cea mai veche, mai importantă și valoroasă mărturie a civilizației preistorice din Europa. Filiala Timișoara a Academiei Române și Universitatea Politehnica Timișoara și-au unit forțele pentru a aduce în orașul de pe Bega prestigioasa colecție.
Demersurile au început cu mai mult de doi ani în urmă, iar efortului s-au alăturat Consiliul Județean Timiș, Consiliul Județean Neamț, Complexul Muzeal Național Neamț și a Muzeul Național de Artă Timișoara. Joi, 18 mai 2023, în sălile Palatului Baroc, a avut loc vernisajul expoziției, care a atras sute de vizitatori încă din prima zi.
Expoziția va rămâne la Timișoara și va putea fi vizitată până în data de 1 octombrie 2023.
Academicianul Dan Dubină, președintele Academiei Române, filiala Timișoara, care a dorit să ofere timișorenilor, dar și tuturor celor care vizitează orașul în acest an, al Capitalei Culturale Europene, unul dintre cele mai prestigioase tezaure ale României, și-a exprimat bucuria că, după doi ani de la lansarea inițiativei, s-a ajuns, în sfârșit la acest moment, al vernisajului.
În completare, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, care în ultima perioadă a manifestat o deschidere deosebită spre cultură, organizând sau oferind susținere pentru evenimente artistice sau aflate la granița între artă și știință, a arătat că instituția pe care o conduce s-a alăturat din primul moment inițiativei lansate de filiala timișoreană a Academiei Române, împreună cu care universitatea are o istorie comună și o serie de colaborări fructuoase.
În deschiderea vernisajului, academicianul Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, a felicitat inițiatorii expoziției de la Timișoara a Culturii Cucuteni, numită uneori și „cultura pierdută a Europei”, care trebuie valorificată în viitor mult mai mult, trebuie promovată, fiind prea puțin cunoscută la nivel internațional.
Directorul Muzeului Național de Artă Timișoara, Filip Petcu, a declarat că Timișoara – Capitală Europeană a Culturii reprezintă evenimentul cultural al anului 2023 în România, exprimându-și satisfacția pentru faptul că Muzeul Național de Artă Timișoara poate prezenta publicului cea mai prestigioasă colecție de artă preistorică din răsăritul Europei.
Expoziţia de la Timişoara reprezintă cea de-a treia etalare a patrimoniului Cucuteni într-o capitală europeană a culturii, după Salonic în 1997 şi Sibiu în 2007.
Publicul vizitator are acum ocazia să admire capodoperele artei decorative și figurative aparținând Culturii Cucuteni, obiecte de podoabă și cult, cu o vechime de 5.500-7.000 de ani. Printre cele peste 200 de exponate pot fi admirate celebrele piese Hora de la Frumușica, Soborul zeițelor și Sfânta familie, de la Poduri, complexele de cult de la Ghelăiești.
Cea mai cunoscută cultură eneolitică de pe actualul teritoriu al României și totodată cea mai spectaculoasă din întreaga Europă, parte a complexului cultural Precucuteni-Cucuteni-Tripolye, Cultura Cucuteni a cunoscut o perioadă de înflorire de aproximativ un mileniu și jumătate, între 5000-3500 î.H. și a cuprins Moldova, nord-estul Munteniei și sud-estul Transilvaniei, fiind identificată, în perioada de maximă expansiune, pe o suprafață de peste 150.000 de kilometri pătrați. Primele vestigii au fost descoperite încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea și de atunci au fost cercetate mai multe așezări aparținând acestei culturi, altele fiind în curs de cercetare. Cultura Cucuteni impresionează printr-o admirabilă ceramică pictată în două sau trei culori – alb, roșu și negru – principalul motiv decorativ fiind spirala, reprezentată în diverse combinații și dispusă în registre de o remarcabilă simetrie și ritmicitate.
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…