Ziaristu' de terasă

Ciolacu, protestele şi pensiile speciale

Începutul lunii februarie. Premierul Nicolae Ciucă şi ministrul de Interne, Lucian Bode, iniţiază un proiect de lege prin care se înăspresc pedepsele pentru cei care fac proteste de stradă. Mai exact spus, pentru atingeri grave aduse demnităţii persoanelor” se poate ajunge la închisoare. Cum mar veni, dacă strigi că “doctor Bode” este un plagiator, se face că i-ai adus atingeri demnităţii şi onoarei şi înfunzi puşcărie. Exact, şi în cazul lui Ciucă e la fel.

27 martie. 50 de organizații neguvernamentale și grupuri de cetățeni au transmit o scrisoare deschisă parlamentarilor prin care le cer să respingă proiectul de lege, unul total nedemocrat.

28 martie. PSD, partid condus de Marcel Ciolacu, anunţă ferm că este împotriva legii şi nu o va vota. „În forma actuală proiectul de lege intrat marți în dezbatere la Senat este de natură să intimideze organizarea și participarea la demonstrații sau mitinguri de protest, ceea ce afectează însăși fundamentul democrației (…) Prin urmare, PSD nu va vota proiectul de lege în forma actual”, transmite PSD , printr-un comunicat de presă.

17 mai. Camera Deputaţilor, ca şi cameră decizională, adoptă proiectul iniţiat de Ciucă şi Bode, cu unele mici modificări. Pedepsele cu închisoarea rămân. Preşedintele Camerei Deputaţilor este Marcel Ciolacu, iar proiectul a trecut cu voturile deputaţilor PSD.

Martie, aprilie, mai. Apar sondaje de opinie, în care românii, într-o majoritate covârşitoare, spun că sunt împotriva pensiilor speciale.

5 mai. Marcel Ciolacu: „Știți părea mea în ceea ce privește pensiile speciale (..) Dacă legea va trece cât timp sunt președinte al Camerei nu e nicio problemă și avem deja feedback de la Comisie pe lege, că îndeplinește jalonul prins în PNRR. Dacă nu, și avem neîndeplinit acest jalon și voi fi prim-ministru al României, voi veni cu lege de asumare a răspunderii în fața Parlamentului, astfel încât ori trece legea, ori plec eu acasă. Cred că am fost cât se poate de clar”.

Ce poate fi mai clar? Ciolacu a fost împotriva proiectului lui Ciucă şi Bode, dar l-a votat. Este şi împotriva pensiilor speciale, iar având în vedere precedentul, ce credeţi că se va întâmpla cu ele? Va pleca Ciolacu acasă? Hai, că asta-i bună! El a vrut, dar nu s-a putut…

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

„Găinar” prins, după mai multe „lovituri”

Miercuri, polițiștii Secției 4 Urbane Timișoara sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă…

20 de minute ago

Horticultura primește gestiunea ștrandului Termal pe cinci ani de zile

Consiliul Local Timișoara a acordat, joi, ștrandul Termal celor de la societatea Horticultura, care aparține…

52 de minute ago

CJ Timiș lansează pregătirea dosarului pentru obținerea titlului de Regiune gastronomică europeană pentru Banat

Consiliul Județean Timiș dorește obținerea titlului de ”Regiune gastronomică europeană” în anul 2028. Instituția a…

2 ore ago

Lupta electorală se ascute. PSD acuză USR și Alianța Dreapta Unită că susțin penalii în funcții publice

Lansarea candidatului la funcția de primar al comunei Satchinez a oferit posibilitatea celor de la…

2 ore ago

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

4 ore ago