Începând de marți, 2 mai, societatea Colterm a întrerupt furnizarea de căldură în sistemul centralizat de termoficare din Timișoara. Urmează, în perioada de vară, efectuarea a o serie de reparații la instalațiile destinate producerii de energie termică și la rețele, așa încât viitorul sezon de încălzire să înceapă și să se deruleze fără sincope majore.
”Nu a fost un sezon lipsit de provocări, însă am reușit să depășim obstacolele și să asigurăm continuitatea sistemului de termoficare timișorean. În acest sens, cea mai recentă realizare și poate cea mai importantă a fost achiziția certificatelor de poluare EUA, respectiv îndeplinirea în totalitate a obligațiilor de mediu privind certificatele aferente anului 2022”, au anunțat cei de la Colterm.
Ceea ce este interesant e că societatea de termoficare încheie sezonul cu stocuri importante de cărbune, respectiv cu contracte de furnizare de gaze naturale încheiate în continuare.
În ceea ce privește stocurile de combustibil necesar producerii energiei termice pentru încălzire și apă caldă de consum, acestea au fost, la 01 mai 2023, la cărbune în stoc de 6.684,51 tone, în condițiile unui consum mediu de cărbune energetic, în luna aprilie, de aproximativ 682 de tone/zi. Cantitatea totală achiziționată în intervalul iunie 2022 – aprilie 2023 este de 187.608 tone de cărbune, la care se adaugă stocul de cărbune de la finalul sezonului anterior de încălzire, de 6.084 tone. În total, 193.692 tone cărbune, din care s-au consumat până în prezent 187.008 tone.
La gaz, pentru necesarul de consum curent Colterm are încheiat un contract de furnizare cu firma Lord Energy. Totodată, pentru constituirea stocului necesar sezonul următor de încălzire, a fost încheiat un contract de vânzare gaze naturale cu ROMGAZ SA pentru cantitatea totală de 124.096,21 MWh, cu perioadă de livrare 1.05-31.10.2023. De asemenea, în cursul acestei luni, se va achiziționa cantitatea de 20.907,64 MWh, care urmează să fie înmagazinată, respectiv stocată în depozite subterane, fiind destinată sezonului rece.
Având în vedere finalizarea sezonului de încălzire 2022-2023, timp de câteva zile, mai exact începând de marți, până vineri, 5 mai, apa caldă de consum va fi livrată de CET Sud, interval în care CT Centru va fi oprit pentru revizie tehnică a instalațiilor în vederea unei bune funcționări pe perioada de vară. Apoi, începând de vineri, când vom reporni CT Centru, se va opri activitatea de producție la CET Sud, în vederea demarării reparațiilor necesare la cazane, mori și instalațiile interioare.
Se vor executa o serie de lucrări precum: la cazane: reaparații sisteme sub presiune CA 1, 2, 3 și auxiliarele acestora (ventilatoare, electrofiltre, instalații evacuare zgură, instalații evacuare cenușă, pompe alimentare); reparații la morile de cărbune, 12 buc. cu benzile de alimentare; reparații la instalațiile de degazare; reparații la instalația de termoficare interioară cu pompe și boilere termoficare; reparații la instalațiile de tratare chimică a apei și la instalația de desulfurare; reparații la instalațiile de depozitare și alimentare din gospodăria de combustibil (mașini 1200 t și 600 t, benzi, concasoare), reparații la stația de pompe alimentare apă Bega, stație pompe recirculare Utvin, depozit zgură și cenușă Utvin, precum și la turbina 19,7 MW cu instalațiile anexe.
Referitor la proiectul cu finanțare europeană intitulat „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”, s-a convenit, în ședința de Proiect de la Primăria Timișoara, de săptămâna trecută, reluarea lucrărilor la Lotul I – Rețele Primare, întrerupte pe perioada rece. Astfel, lucrările de reabilitare a rețelelor primare au fost demarate marț, 2 mai 2023, urmând a se mai executa aproximativ 1,4 km rețea, cu mențiunea că lucrările încep cu obiectivul 4.2 – Baba Dochia.
La ora actuală, lucrările pe Lotul 2, respectiv rețele secundare de termoficare, au fost finalizate în proporție de 100 %, fiind reabilitați 20.497 metri de rețea secundară.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…