Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți dimineață, în a doua zi de grevă a profesorilor, că revendicările făcute de sindicatele din învăţământ sunt foarte greu de îndeplinit. Majorările salariale cerute de sindicatele din învățământ ar adânci deficitul bugetar, iar România ar risca să piardă fonduri europene, a motivate premierul. Ciucă a mai spus că nu ar fi corect să-i predea lui Marcel Ciolacu un mandat plin de probleme.
Premierul Nicolae Ciucă a spus și că lansează un nou apel către „sindicate și cadre didactice să înțeleagă măsurile pe care noi le-am luat”. Marți dimineață, pe agenda oficială a premierului era anunțată o întâlnire cu reprezentanți ai părinților și elevilor, dar nicio nouă întâlnire pentru noi negocieri cu sindicatele.
“Nu cred că în momentul de față este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul școlar. De aceea, mă angajez personal, am discutat și cu președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul, vom avea întâlniri cu asociația părinților, cu asociația elevilor și vom face în așa fel încât pe bază de dialog să rezolvăm problema făcând încă odată apel și la liderii de sindicat și la cadrele didactice să înțeleagă măsurile pe care noi le-am luat. Ieri tocmai s-au votat legile educației, este un pachet de legi, legea învățământului preuniversitar și legea învățământului universitar. Este, din punctul meu de vedere, cel mai dezbătut pachet de legi din România, cel puțin cât știu eu până la acest moment”, a declarat Ciucă, potrivit Edupedu,ro.
El a afirmat că solicitările făcute de sindicate subt foarte greu de îndeplinit.
“Am înțeles problemele personalului didactic și auxiliar, de asemenea le tratăm în egală măsură și vom face în așa fel încât să fie rezolvate, dar celelalte chestiuni pe care le-am discutat la întâlnirea cu sindicatele sunt absolut foarte, foarte greu de îndeplinit în momentul de față”, a continuat premierul
Premierul a legat chestiunea majorării salariilor cerute de angajații din învățământ de fondurile europene de care poate beneficia România.
„Avem o țintă de deficit pe care trebuie s-o îndeplinim, nu putem să sporim în acest moment cheltuielile, pentru că absolut orice astfel de cheltuială produce efect pe deficit și odată ce am pierdut controlul asupra deficitului este clar că nu ne mai îndeplinim obiectivele și intrăm într-o altă paradigmă, pe care nu știu cine o va controla”, a mai spus prim-ministrul.
El a menționat că se află la finalul mandatului de premier și că „nu ar fi nici onest, nici corect și nici principial să predau un mandat care să aibă probleme”. Ciucă, un nou apel „la liderii de sindicat să înțeleagă măsurile.
De menţionat că sindicaliștii din educaţie cer majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”: salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, adică să plece de la 4.000 de lei; indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă; plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.
La negocierile de duminică, Guvernul a propus acordarea de stimulente financiare în valoare de 1.000 de lei pentru cadrele didactice debutante si bonusuri pentru cele titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate. Propunerile au fost refuzate de sindicalişti.
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…