Violonistul român Alexandru Tomescu, profesor la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, a susținut sâmbătă, 17 iunie, concertul intitulat „Sărbătoarea viorii/ Fête du violon”, la Sala de concerte a Bibliotecii Regale a Belgiei (KBR), oferind publicului bogăția sonoră a celebrei viori Stradivarius Elder-Voicu.
Proiectul cultural desfășurat în acest weekend a fost dedicat, în egală măsură, Zilei Mondiale a Muzicii (21 iunie), având în agendă și o expoziție unică, intitulată „À la redécouverte d’une amitié: George Enescu – Eugène Ysaÿe”. În cadrul expoziției, în spațiile Bibliotecii Regale a Belgiei au fost aduse, cu această ocazie, partituri originale semnate de compozitori europeni emblematici, fotografii și cărți din arhivele regale, selectate în strânsă legătură cu programul muzical al concertului.
Obiectele deosebit de valoroase, expuse acum în premieră, pun în valoare relația specială dintre marele compozitor român George Enescu și compozitorul Belgian Eugène Ysaÿe.
Evenimentul muzical a fost prefațat de intervențiile directorului ICR Bruxelles, Liliana Țuroiu, a rectorului Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea şi Marie Cornaz, director al departamentului de muzică din cadrul KBR. Pentru completarea introducerii în atmosfera unică de concert, a fost susținută o prezentare laudatio în onoarea prezenței maestrului Alexandru Tomescu la Bruxelles, de către Ana Camelia Ştefănescu, soprană, și Zeno Popescu, tenor și dirijor al Corului Equinox Bruxelles, doi muzicieni cunoscuți și apreciați.
„Este un privilegiu să avem alături de noi un partener deosebit din mediul academic românesc, o instituție recunoscută pentru deschiderea sa internațională, pentru proiectele sale de cercetare de înaltă performanță și în care cultura este capitală – Universitatea de Vest din Timișoara”, a subliniat Liliana Țuroiu în alocuțiunea sa.
Prin acțiunile sale, UVT dorește să atragă și interesul publicului specializat.
„Prezența muzicianului român Alexandru Tomescu în capitala Europei, alături de muzicologi, artiști și cercetători belgieni, în cadrul unui proiect complex organizat cu sprijinul echipei ICR Bruxelles confirmă faptul că ne dorim să reușim să atragem atenția nu doar publicului larg, ci și comunităților de specialiști din toată lumea. Ca rector, am susținut aceste inițiative și am oferit tot suportul ca acest lucru să fie posibil, în anul special al Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023.”, a spus și Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT.
Proiectul „Sărbătoarea viorii/ Fête du violon” este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, ca parte a programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș. Evenimentul desfășurat la Bruxelles beneficiază, de asemenea, de finanțare prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…