Administratie

Consilierii locali au aprobat tăierea a opt milioane de lei din bugetul alocat culturii

Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni, tăierea a nu mai puțin de opt milioane de lei din banii alocați din bugetul local pentru cultură, în cadrul unei rectificări bugetare. Măsura este consecință a unei decizii guvernamentale, conform căreia trebuie tăiate din sumele alocate achiziției de bunuri și servicii, spune primarul Dominic Fritz.

La nivel local, bunurile și serviciile nu înseamnă cumpărare de becuri și pixuri, spune primarul, care, astfel a fost nevoit să ceară tăierea banilor pentru cultură. Iar decizia vine în mijlocul anului în care orașul este Capitală Europeană a Culturii. Hotărârea Consiliului Local care aprobă rectificarea vine în urma Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2023, prin care Guvernul României oblige administrațiile publice din țară să reducă bugetul pentru ”bunuri și servicii” cu 10%.

„O anunț cu tristețe, dar OUG 34 face astăzi prima victimă. Cu această rectificare forțată de guvern, trebuie să tăiem peste 8 milioane de lei la cultură în mijlocul Capitalei Culturale. Acest lucru înseamnă că, de exemplu, o producție importantă la Teatrul German din toamnă va trebui anulată și că, în următorii 2 ani, între 40 și 60 de spectacole nu se vor mai juca. La Casa de Cultură, vor fi anulate mai multe spectacole, inclusiv o parte din cele programate în cadrul Zilelor Timișoarei, iar la Filarmonică trebuie să găsim o soluție pentru finanțarea unei scene exterioare, pe care în prezent nu ne-o mai permitem”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Conform reducerii bugetare, în cifre, Centrul de Proiecte pierde 6.114.600 lei; Casa de Cultură – 892.060 lei; Teatrul German – 648.300 lei, iar Filarmonica Banatul – 591.690 lei. Primarul a apelat la reprezentanții partidelor aflate la putere.

”Eu încă am speranța că răul făcut se poate întoarce. Fac un apel către membrii din PSD și PNL care reprezintă guvernul să își exercite influența la București pentru a modifica proiectul de lege prin care poate fi revizuită OUG-ul. Legea este acum în parlament și trebuie urgent exceptate toate localitățile din țară. Asta cerem toți primarii, nu doar noi, din Timișoara. Vorbim despre servicii publice locale foarte importante și despre absurditatea tăierii de bani pentru cultură în anul 2023. Tocmai că această tăiere la Timișoara nu va avea niciun efect asupra bugetului de stat, pentru că banii rămân în bugetul local. Chiar sper ca în iulie-august să putem repune aceste sume în buget, după decizia din parlament”, a mai spus primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

9 minute ago

PSD Timiș spune că a găsit soluția deblocării hotărârii Consiliului Județean, de alocare a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale

La scurt timp după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a convocat presa, joi…

23 de minute ago

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

2 ore ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

3 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

18 ore ago