Seria de evenimente “Urban walks: Revisiting Timișoara” (n.r. Plimbări Urbane: Revizitând Timișoara), pusă la punct de Institutul Cultural Francez Timișoara, propune o abordare inedită pentru explorarea orașului. În cadrul acestor plimbări, participanții sunt invitați să experimenteze orașul ca pe un palimpsest cultural, în care trecutul și prezentul se întrepătrund într-un mod fascinant.
”Discuțiile și dezbaterile care au loc în timpul plimbărilor abordează forțele de reînnoire culturală, dezvoltarea contraculturilor și, totodată, oferă ocazia de a vizita atât locuri celebre, cât și locuri mai puțin cunoscute ale orașului, care reprezintă un patrimoniu al memoriei colective și al acțiunilor comunitare”, anunță organizatorii.
Evenimentele sunt gratuite, pentru oricine dorește să participe. Printre plimbările propuse, se remarcă “In quest of public space” (n.r. “În căutarea spațiului public”), care va fi condusă de Alexandra Trofin, directorul Bienalei de Arhitectură Beta.
O altă plimbare importantă este “New cultural narratives” (n.r. “Noi narrative cultural”), care va fi ghidată de Ana Maria Ursu, managerul Teatrului Basca.
Seria de evenimente debutează, pe 3 iulie, cu o primă plimbare: “Crafts & heritage” (n.r. “Meserii și patrimoniu”). Este o plimbare alături de Cătălin Sorescu, Fondator al Muzeului Uneltelor, prin locurile semnificative ale meșteșugurilor și artelor din oraș.
Iată programul complet al plimbărilor urbane:
Meserii și patrimoniu
O plimbare prin locurile semnificative ale meșteșugurilor și artelor, în cadrul căreia se vor purta discuții despre potențialul creativității în evoluția orașului, despre metodele și procesele de producție și protecție a meșteșugurilor, învățând din narativele celor implicați în oraș. O plimbare în care idei, experiențe și know-how vor fi împărtășite pe străzile Timișoarei.
Luni, 3 iulie, ora 10:00
Punct de întâlnire: Piața Traian
Invitat special/ghid: Cătălin Sorescu Fondator al Muzeului Uneltelor
Public: deschis tuturor
Durată: 2 ore
Punct final: Sinagoga
În căutarea spațiului public
Cum este revendicat spațiul public în zilele noastre? Ce spații emergă în viața de zi cu zi ca spații de partajare, sociabilitate și cultură cetățenească? O plimbare de două ore prin străzile Timișoarei, în timpul căreia vom observa și vom discuta despre noile practici ale vieții sociale publice, despre designul spațiilor publice și dinamica evolutivă a memoriei colective a orașului.
Marți, 4 iulie, ora 10:00
Punct de întâlnire: Piața Traian
Invitat special/ghid: Alexandra Trofin Director al Bienalei de Arhitectură Beta
Public: deschis tuturor
Durată: 2 ore
Punct final: Sinagoga
Noi narative culturale
Plimbându-ne și vorbind, experimentând orașul ca un spațiu cultural, vom discuta idei și probleme legate de forțele de reînnoire culturală, de dezvoltarea contraculturilor și vom vizita locuri de cultură renumite și mai puțin cunoscute.
Miercuri, 5 iulie, ora 10:00
Punct de întâlnire: Piața Traian
Invitat special/ghid: Ana Maria Ursu, manager al Teatrului Basca
Public: deschis tuturor
Durată: 2 ore
Punct final: Sinagoga
Seria de evenimente inedite sunt doar un exemplu al angajamentului Institutului Francez din Timișoara în promovarea diversității culturale.
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…