Social

Universitatea Politehnica Timișoara a sărbătorit 70 de ani de existență a Școlii de Ingineria Sudării/Foto

Ingineria Sudării a sărbătorit 70 de ani la Universitatea Politehnica Timișoara, iar cu această ocazie, Facultatea de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara a organizat un moment aniversar.

În deschiderea evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, a salutat aniversarea acestui domeniu de tradiție al universității, care și în ziua de azi este de mare interes pentru companii, mai ales că sunt și foarte puține școli care pregătesc specialiști în domeniul sudării, asigurând totodată conducerea facultății de întreaga susținere pentru dezvoltarea și în continuare a acestei specializări, precum și aducerea unor mari companii din zonă care să o susțină, în spiritul bunelor relații pe care UT le-a construit cu mediul economic.

În continuare, decanul Facultății de Mecanică, Virgil Stoica, a vorbit despre tradiția Școlii timișorene de sudură care trebuie dusă mai departe, dar și despre necesitatea motivării studenților, precum și a stabilirii priorităților domeniului.

Invitat special al evenimentului, ing. Sorin Keller, absolvent al Facultății de Mecanică, și în prezent președinte al Institutului Internațional de Sudură, a oferit o diplomă aniversară rectorului Universității Politehnica Timișoara și a vorbit despre rolul de pionierat al Timișoarei și al Școlii Politehnice de aici în domeniul sudurii, despre perspectivele domeniului, despre nevoia de specialiști în sudură pe plan mondial, despre rolul ISIM și al Asociației Sudorilor din România în revigorarea specializării.

În continuare, fostul rector al Universității Politehnica Timișoara, Viorel-Aurel Șerban, absolvent al Facultății de Mecanică, a prezentat un istoric al Școlii timișorene de sudură, prima de acest fel din țară, precum și al tradiției bănățene în domeniul sudării. Evenimentul a mai inclus mesaje ale absolvenților specializării de sudură de la Facultatea de Mecanică din UPT, o expoziție de manuscrise și cărți dedicate domeniului, precum și lansarea monografiei „70 de ani de învățământ superior în domeniul Ingineriei Sudării la Universitatea Politehnica Timișoara”.

Sudarea se aplică in România de peste 100 ani, la început pentru operații de reparare a unor piese defecte ca, de exemplu, șine de tramvai. Primele ateliere specializate în sudură din zona Banatului s-au dezvoltat la Uzinele și domeniile din Reșița (UDR), la

Bocșa, la Atelierele CFR și la Întreprinderea de Tramvaie din Timișoara. Printre primele aplicații ale sudării se menționează realizarea unor forme și cadre pentru construcții metalice, a unor stâlpi pentru conductori electrici, fabricația şi remanierea mașinilor electrice (1927), a șinelor şi aparatelor de cale pentru tramvaie (1925) etc.

În anul 1937 a fost construit primul pod sudat, la Reșița, peste râul Bârzava, considerat astăzi a fi al doilea pod sudat din Europa.

Înființarea ȋn anul 1920 a Școlii Politehnice din Timișoara a reprezentat o oportunitate pentru dezvoltarea sudării.

Un alt factor favorizant al dezvoltării la Timișoara a domeniului sudării a fost existența și activitatea Atelierelor de Tramvaie. Aici, sub conducerea directorului C. Mikloși, s-au realizat instalații originale pentru sudarea șinelor de tramvai și mașini pentru încercarea materialelor, s-a aplicat sudarea la realizarea unor produse noi și s- au organizat cursuri de sudură.

Anul de început al învățământului superior în domeniul sudării în România este anul universitar 1952-53, la Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic Timișoara, specializarea fiind unică în țară până în anul 1976.

Catedra de sudură a colaborat strâns cu Centrul de Cercetări Tehnice al Academiei din Timișoara, în mod concret cu Secția de Sudură și Secția de Oboseală (până în anul 1970), cu Institutul de Sudură și Încercări de Materiale Timișoara (după 1970), respectiv cu Asociația de Sudură din România (după 1990).

În prezent, la Politehnica timișoreană domeniu sudării este tratat la cele 3 niveluri de școlarizare și anume:

 specializarea „Ingineria sudării” la nivelul studiilor de licență

 masteratul „Procedee productive de sudare în mediu de gaze protectoare” la nivelul studiilor de masterat

 doctoratul ȋn cadrul domeniul ingineresc „Inginerie industrială”.

 

Share
Published by
Marcel Hoster
Tags: suduraupt

Recent Posts

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

4 minute ago

Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”

Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei…

21 de minute ago

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

46 de minute ago

Vrei să experimentezi viaţa de student? UPT are reţeta perfectă, o excelentă tabără de „pregătire”, gratuită

UPT face un demers foarte potrivit pentru liceeni şi nu numai, care vor să vadă…

48 de minute ago

„Găinar” prins, după mai multe „lovituri”

Miercuri, polițiștii Secției 4 Urbane Timișoara sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă…

2 ore ago

Horticultura primește gestiunea ștrandului Termal pe cinci ani de zile

Consiliul Local Timișoara a acordat, joi, ștrandul Termal celor de la societatea Horticultura, care aparține…

3 ore ago