Ingineria Sudării a sărbătorit 70 de ani la Universitatea Politehnica Timișoara, iar cu această ocazie, Facultatea de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara a organizat un moment aniversar.
În deschiderea evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, a salutat aniversarea acestui domeniu de tradiție al universității, care și în ziua de azi este de mare interes pentru companii, mai ales că sunt și foarte puține școli care pregătesc specialiști în domeniul sudării, asigurând totodată conducerea facultății de întreaga susținere pentru dezvoltarea și în continuare a acestei specializări, precum și aducerea unor mari companii din zonă care să o susțină, în spiritul bunelor relații pe care UT le-a construit cu mediul economic.
În continuare, decanul Facultății de Mecanică, Virgil Stoica, a vorbit despre tradiția Școlii timișorene de sudură care trebuie dusă mai departe, dar și despre necesitatea motivării studenților, precum și a stabilirii priorităților domeniului.
Invitat special al evenimentului, ing. Sorin Keller, absolvent al Facultății de Mecanică, și în prezent președinte al Institutului Internațional de Sudură, a oferit o diplomă aniversară rectorului Universității Politehnica Timișoara și a vorbit despre rolul de pionierat al Timișoarei și al Școlii Politehnice de aici în domeniul sudurii, despre perspectivele domeniului, despre nevoia de specialiști în sudură pe plan mondial, despre rolul ISIM și al Asociației Sudorilor din România în revigorarea specializării.
În continuare, fostul rector al Universității Politehnica Timișoara, Viorel-Aurel Șerban, absolvent al Facultății de Mecanică, a prezentat un istoric al Școlii timișorene de sudură, prima de acest fel din țară, precum și al tradiției bănățene în domeniul sudării. Evenimentul a mai inclus mesaje ale absolvenților specializării de sudură de la Facultatea de Mecanică din UPT, o expoziție de manuscrise și cărți dedicate domeniului, precum și lansarea monografiei „70 de ani de învățământ superior în domeniul Ingineriei Sudării la Universitatea Politehnica Timișoara”.
Sudarea se aplică in România de peste 100 ani, la început pentru operații de reparare a unor piese defecte ca, de exemplu, șine de tramvai. Primele ateliere specializate în sudură din zona Banatului s-au dezvoltat la Uzinele și domeniile din Reșița (UDR), la
Bocșa, la Atelierele CFR și la Întreprinderea de Tramvaie din Timișoara. Printre primele aplicații ale sudării se menționează realizarea unor forme și cadre pentru construcții metalice, a unor stâlpi pentru conductori electrici, fabricația şi remanierea mașinilor electrice (1927), a șinelor şi aparatelor de cale pentru tramvaie (1925) etc.
În anul 1937 a fost construit primul pod sudat, la Reșița, peste râul Bârzava, considerat astăzi a fi al doilea pod sudat din Europa.
Înființarea ȋn anul 1920 a Școlii Politehnice din Timișoara a reprezentat o oportunitate pentru dezvoltarea sudării.
Un alt factor favorizant al dezvoltării la Timișoara a domeniului sudării a fost existența și activitatea Atelierelor de Tramvaie. Aici, sub conducerea directorului C. Mikloși, s-au realizat instalații originale pentru sudarea șinelor de tramvai și mașini pentru încercarea materialelor, s-a aplicat sudarea la realizarea unor produse noi și s- au organizat cursuri de sudură.
Anul de început al învățământului superior în domeniul sudării în România este anul universitar 1952-53, la Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic Timișoara, specializarea fiind unică în țară până în anul 1976.
Catedra de sudură a colaborat strâns cu Centrul de Cercetări Tehnice al Academiei din Timișoara, în mod concret cu Secția de Sudură și Secția de Oboseală (până în anul 1970), cu Institutul de Sudură și Încercări de Materiale Timișoara (după 1970), respectiv cu Asociația de Sudură din România (după 1990).
În prezent, la Politehnica timișoreană domeniu sudării este tratat la cele 3 niveluri de școlarizare și anume:
specializarea „Ingineria sudării” la nivelul studiilor de licență
masteratul „Procedee productive de sudare în mediu de gaze protectoare” la nivelul studiilor de masterat
doctoratul ȋn cadrul domeniul ingineresc „Inginerie industrială”.
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…