Administratie

Soarta Colterm se decide joi. Jocurile care se fac pe seama patrimoniului societăţii de termoficare/Update. Despre „săgeţi”

Joi, Comitetul Creditorilor de la Colterm se va întâlni pentru a doua oară, după ce, în şedinţa precedentă, desfăşurată pe 27 iunie, nu s-a format o majoritate. Se va vota între două planuri, unul susţinut de primărie, altul de administratorul judiciar, acesta din urma având şi câteva “săgeţi” în Consiliul Local, una fiind şi fotografiată. Potrivit unor surse, muncipalitatea va câştiga de această dată disputa.

 Un studiu comandat de municipalitate a ajuns la concluzia că, cea mai bună soluţie pentru ieşirea Colterm din criză, este separarea între serviciul de producţie a agentului termic şi serviciul de transport şi distribuţie. Al doilea serviciu urmează să fie prelaut de o firmă înfiinţată de primărie, în timp ce producţia rămâne la Colterm. De menţionat că marile pierderi ale serviciului centralizat se produc pe reţeaua de transport şi distribuţie, respectiv cea care ar urma să fie preluată de primărie. Excluziv pe producţie, Colterm a avut profit, unul de 10 milioane de lei anul trecut, dar care poate fi şi mult mai mare, în cazul în care distribuţia trece la firma primăriei.

Înainte de şedinţa Comitetului Creditorilor, Consiliul Local a votat prelungirea cu trei ani a serviciului de producție a agentului termic și cu un an a serviciului de transport și distribuție. Mai exact, noul contract al Colterm, expirat pe 1 iulie, dar prelungit cu 30 de zile, prevede încă trei ani de producţie şi un an de distribuţie, după acest an intrând în funcţie noua firmă a primăriei.

Administratorul judiciar a propus în şedinţă prelungirea contractului cu câte trei ani, atât pentru producţie, cât şi pentru distribuţie. Oarecum bizar, deoarece cu o separare mai rapidă, Coltermul fiind pe profit în privinţa producţiei, ar aduce mai repede bani creditorilor. Acesta fiind de altfel rolul principal al consorţiului care are sarcina de administrator judiciar. De altfel, chiar de la momentul în care a fost desemnat administrator judiciar, au existat multe dispute între consorţiu şi primărie, municipalitatea încercând să păstreze cât mai mult din patrimoniul Colterm. De fapt, din start, patrimoniul imobilar administrat  de Colterm (aproape 50 de hectare de teren), transferate însă la municipalitate, într-un imens cor de vaiete, a însemnat miza principal a acestui război.

La şedinţa Comitetului Creditorilor din 27 iunie, care a urmat unei şedinţe a Adunării Creditorilor, nu s-a luat nicio decizie. Mai exact, din trei mari creditori, E-ON a votat planul Primăriei, Administraţia Fondul pentru Mediu (AFM) a votat propunerea administratorului judiciar, în timp ce ANAF s-a abţinut, solicitând o perioadă de timp pentru a studia mai bine dosarul.

Imediat după vot, administratorul judiciar l-a considerat drept în favoarea sa, trimiţând Consiliului Local o adresă prin care a cerut să voteze propunerea sa. În caz contrar, a ameninţat cu neprelungirea contractului care expira pe 1 iulie. Ca de fiecare dată, “săgeţile” din CL Timişoara ale administratorului judiciar, consilierii Radu Ţoancă (PSD) şi Roxana Iliescu (Pro România), au încercat să-I impună planul. Iliescu, de altfel, a fost surprinsă într-un local chiar în ziua şedinţei Coinsiliului Local cu patronul firmei lider al consorţiului, Bogdan Alic (foto).

De ce joacă, de această dată administratorul judiciar împotriva interselor immediate ale creditorilor?

“Ca să ţină primăria prizonieră încă trei ani interselor lor şi ale altora din zona imobiliară”, este părerea mai multora din primărie. Iar pentru asta, evident, că are nevoie de şi de “săgeţile” din Consiliul Local. Din păcate, pentru ei, potrivit mai multor surse, jocul se va închide, ANAF urmând să voteze planul municipalităţii.

Update. Apropo de a doua săgeată… Dacă municipalitatea trebuie să apere interesele timişorenilor, administratorul juridic ale creditorilor, cele două „săgeţi” ce interese apără?


 

 

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

2 ore ago

PSD Timiș spune că a găsit soluția deblocării hotărârii Consiliului Județean, de alocare a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale

La scurt timp după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a convocat presa, joi…

2 ore ago

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

4 ore ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

4 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

5 ore ago