Timișoara va găzdui, sâmbătă și duminică, un concurs șahist de cel mai înalt nivel, Grand Prix Rapid 2023 – Memorialul Cristina Foișor. Parte a unui circuit internațional, evenimentul va avea loc la Centrul Regional de Afaceri, fiind organizat de Federația română de specialitate, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.
La eveniment vor lua parte peste 350 de sportivi.
„Este foarte important că reușim să avem un asemenea eveniment important în Timișoara. Este, practic, al doilea an în care Federația Română de Șah organizează circuitul Grand Prix România, un circuit care conține cinci etape din cadrul circuitului plus o etapă finală unde se vor întâlni câștigătorii din primele cinci ediții. Acum, în Timișoara, va fi etapa a treia din cadrul acestui circuit și de aceea am profitat de această ocazie să comemorăm și memoria Cristinei Foișor, marea maestră din Timișoara. Vom avea în această ediție, care va fi în perioada 5-6 august, peste 350 de participanți din aproximativ 30 de țări. Vom avea 33 de Mari Maeștri care vor veni să se dueleze. De asemenea, 12 Mari Maeștri, ceea ce nu știu când s-a mai întâmplat în ultima vreme, cel puțin din memoria mea post-decembristă nu țin minte să fi fost un turneu de asemenea anvergură”, a afirmat Alin Berescu, vicepreședintele Federației Române de Șah, timișorean plecat la București.
Ovidiu Foișor, soțul regretatei sportive care dă numele competiției, e mulțumit că acțiunea are loc la Timișoara și că va purta numele Cristinei.
„Aș vrea să mulțumesc actualei conduceri a Federației Române de Șah că a avut această idee și a reușit să o includă în marele circuit Grand Prix România. Anul acesta a inclus și orașul Timișoara. De asemenea, s-a gândit să dedice acest turneu memoriei celei ce a fost Cristina Foișor. Îl privesc ca pe un eveniment deosebit, de mare anvergură internațională și sunt convins că va lăsa urme. În primul rând, Cristina Foișor a fost soția mea și eu sunt șahist de performanță, am participat la evenimente importante. A fost, cel puțin până în prezent, jucătoarea noastră cu cele mai multe rezultate bune internaționale și chiar și naționale.”, a afirmat Ovidiu Foișor.
Competiția este una de primă mână, premiile alocate depășesc 30.000 de euro, a anunțat Gabriel Grecescu, secretarul general al Federației Române de Șah.
Pe lângă sponsori, Grand Prix-ul de șah beneficiază din plin de susținerea administrației județene.
”Consiliul Județean Timiș finanțează competiția cu 100.000 de lei, prin Agenda sportivă. În acest an foarte important pentru noi, în care avem foarte multe evenimente culturale, iată că putem să aducem și evenimente sportive de mare anvergură în orașul Timișoara, cum a fost și Campionatul Internațional de Volei pe plajă. Mulțumim foarte mult Federației Române de Șah pentru că a ales să organizeze acest eveniment în Timișoara, pentru implicarea de care dă dovadă, pentru anvergura evenimentului”, a spus și Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJT.
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…
Un tânăr în vârstă de 18 de ani a condus un autoturism pe DN 6,…